Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Počinje jednomjesečni popis stanovništva u Srbiji

Popis stanovništva u Srbiji počeo je danas u 8 sati i trajat će do kraja oktobra, a građani odgovaraju na 69 pitanja, od kojih na tri, o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti, nije obavezno dati odgovor.

Procjenjuje se da će na popisu biti angažovano oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača i 2.200 instruktora, uz 161 popisnu komisiju, među kojima su i članovi nacionalnih manjina.

Ovo je prvi put će se koristiti elektronski upitnici, odnosno podaci će direktno biti upisivani u elektronske obrasce umjesto dosadašnjih papirnih.

Elektronski unos i obrada podatka pokrenuli su u javnosti pitanje njihove bezbjednosti, ali srbijanske vlasti ističu da je metodologija popisa potpuno usaglašena sa međunarodnim standardima i naglašavaju da će podaci iz popisa biti iskorišteni isključivo u statističke svrhe.

Zaštita podataka

Istaknuto je da su poduzete sve dostupne mjere zaštite podataka zbog čega lični podaci građana neće moći da se koriste u druge svrhe, osim statističkih.

Za potrebe popisa srbijanski Republički zavod za statistiku razvio je sopstveni softver što nije, kako je objašnjeno, samo dokaz "domaćih programerskih vještina i pameti" nego i način da se podaci dodatno zaštite, jer bi u slučaju uvoza softvera i njegovi inostrani proizvođači mogli da pristupe podacima.

Prema procjenama, popis za jednu građanku odnosno građanina traje oko 30 minuta, a zakon je predvidio da građani imaju pravo da odbiju da se izjasne o tome koji im je materni jezik, koje su veroispovjesti i kojoj naciji pripadaju.

Jedno pitanje koje se nije pojavljivalo na ranijim popisima izazvalo je posebnu pažnju javnosti, a tiče se samo muškaraca od kojih se traži da kažu koliko biološke djece imaju.

Iako su se u laičkoj javnosti mogli čuti komentari da tim pitanjem država želi da utvrdi koliko je vanbračne djece, struka tvrdi da je riječ isključivo utvrđivanju stepena muškog fertiliteta, odnosno plodnosti.

Neuobičajna pitanja

Dio javnosti neobičnim je ocijenio i pitanja za ljude koji su neko vreme proveli u inostranstvu o tome kada i koliko dugo su boravili van Srbije.

Neuobičajeno je za neke i pitanje o tome i gdje je živjela majka u momentu rođenja djeteta, ali vlasti naglašavaju da je to pitanje logično jer se djeca iz seoskih sredina rađaju u porodilištima najbližih gradova, pa će se ispostaviti da se u nekom selu nije rodilo nijedno dijete, jer piše da su se rodila u gradu.

Zbog nove tehnologije popisa neki građani strepe od zloupotrebe podataka, pa su se na društvenim mrežama pojavljivali i pozivi na bojkot popisa koji spominju neizbježne teorije zavjere.

U nekim srbijanskim medijima mogle su se vidjeti ocjene da je većinsko stanovništvo indiferentno, a da pozitivan odnos prema popisu imaju nacionalne manjine.

Za one koji odbiju da da učestvuju u popisu slijede kazne od 20.000 do 50.000 dinara, što je od oko 170 do oko 430 eura, ali vlasti naglašavaju da nije cilj kažnjavanje građana i punjenje budžeta, nego razvijanje svesti o tome koliko je popis važan za budućnost države i kreiranje njenih narednih poteza.

Kazne su planirane i za one popisivače koji su uporni i insistiraju da građani daju odgovore na pomenuta tri pitanja o jeziku, veroispovjesti i nacionalnosti.

U još tri slučaja predviđene su kazne za njih - ako poslove popisa ne obavljaju blagovremeno i na propisan način, ako ne vode računa o tačnoj obradi podataka i ako ne čuvaju tajnost svih prikupljenih podataka.

Građanima koje popisivači ne zateknu u domovima bit će ostavljana obavještenja o tome, sa brojem info centra putem koga su građani obavezni da kontaktiraju popisivače i ugovore novo vreme popisivanja.

(Vijesti.ba / AA)