Bosnia and Herzegovina

Policija u Srbiji uhitila osobu zbog komentara na Facebooku

Slučaj postupanja srbijanske policije, koja je u nedelju u centru Novog Sada presrela i grubo pretresla čoveka, u prisustvu maljoljetne djece, zbog komentara na društvenim mrežama, izazvao je brojne reakcije.

Pravnici iz oblasti ljudskih prava od policije traže objašnjenja, opozicione stranke slučaj nazivaju zastrašivanjem Vučićevih neistomišljenika, a obitelj postavlja pitanje - kako su znali tko je i gdje je i zašto nas zastrašuju?

"Ma predivno" - tako je glasio komentar na društvenim mrežama na vijest o ranjavanju policajca, zbog kojeg je interventna policija riješila da intervenira u strogom centru Novog Sada.

"Oni su sjedili ovdje na klupi. Klinci su se tu vozikali oko spomenika, Saša sjedio i bio na telefonu. I kaže poslije par minuta je od tamo naišao džip policijski i stao tik iza klupe na kojoj je on sjedio", priča stanovnica Novog Sada Ksenija Ostojić. 

Prišli su njezinom suprugu, Aleksandru Ostojiću, dok je bio sa djecom - jednim četvorogodišnjakom i njegovom dvije godine starijom sestrom. Nakon što su zatražili da isprazni džepove, uslijedio je grubi pretres uz jasnu poruku zašto im je baš on meta.

"On je njega odmah pitao - je li mangupe, ti bi nas mrtve? I na to moj muž odgovori - ne, zašto bih? A on odgovara, ne, ne, znaš ti zašto. Znaš zašto smo ovdje. A on odgovara - zbog moje supruge? Ne, ne, ne, znaš ti šta si pisao. Jel ti znaš kako je izgledao moj kolega poslije ranjavanja?", dodaje Ostojić.

Ksenija, koja inače često na društvenim mrežama iznosi kritičke komentare na aktualnu političku situaciju, priča da je tog popodneva do centra grada stigla najbrže što je mogla. Supruga su ubrzo nakon toga odveli u policijsku stanicu, jer nije imao osobne dokumente. Pušten je poslije sat vremena uz, kako kaže, upozorenje da ubuduće pazi šta piše jer se "sve sluša i čita".

"I na izlazu, na rampi, jedan od te dvojice suprugu kaže - sad si obilježen", kaže Ostojić.

N1: Kako si razumjela tu poruku - sad si obilježen?

Ostojić: Pa vidi, ja jedino mogu da je shvatim kao prijetnju. Ono što treba oni da shvate je da se ja zaista ne bojim. Kako su znali da je on tu i kako su znali da je to on? 

Ako se sve odigralo kako je opisano, policija duguje objašnjenja, kaže Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

Posebnu težinu, pojašnjava, ima činjenica da sve dešavalo u prisustvu djece. Postoje dva puta - ako postoje elementi krivičnog djela, policija je morala postupati po nalogu tužiteljstva.

"Iz svh ovih podataka koje smo imali, ne vidimo da je tu bilo nekog krivičnog dela. Drugi put je naravno unutarnja kontrola koja mora reagirati i pronaći one policajce koji su sudjelovali u ovom incidentu i da se vidi cijela pozadina - kako su oni došli do identiteta nekoga tko je ostavljao komentare na Facebooku, kako su ga pronašli izvan njegovog stana, je li to bila neka šira akcija", navodi odvjetnik Milan Antonijević. 

Policija se, međutim, za sada ne oglašava. Na pitanja N1 o postupanju u ovom slučaju, u Ministarstvu unutarnjih poslova ostali su nijemi.

Football news:

Daniele Bonera: Milan always wants to dominate, that's the club's philosophy. Lille-a difficult opponent
In Buenos Aires, a farewell to Diego Maradona takes place
We will talk to Messi, but we will not ignore the economic situation. Barca presidential candidate Ruso on Leo's future
Sunderland will be owned by the 22-year-old son of Russia's richest woman. In 2016, the family got rid of Marcel
Liverpool and London clubs will be able to let spectators into the stadiums next week, Manchester United and Manchester City-not yet
Henderson about the incident with Suarez and evra I'm Not sure that Liverpool did the right thing. We didn't think about Patrice at all
Shilton on the Hand of God: the Unpleasant aftertaste is over. Maradona - one of the best in history