Bosnia and Herzegovina

Poznata imena novih ministara u Tuzlanskom kantonu

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera na kojoj će se odlučivati o imenovanju novog saziva Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem zakazana je za danas u deset sati.

Vlast u ovom kantonu trenutno čine SDA sa devet zastupnika, dva sada već bivša zastupnika SDP-a, tri iz DF-a, po dva iz SBB-a i Stranke za BiH te jedan iz PDA.

SDA je za ministra kulture, sporta i mladih predložila diplomiranog tehnologa Srđana Mićanovića iz Tuzle, dok će profesorica engleskog jezika i magistrica politologije Fahreta Brašnjić iz Srebrenika voditi ministarstvo obrazovanja. Ministarstvo finansija vodit će ekonomista Suad Mustajbašić iz Teočaka, a Ministarstvo uprave i pravosuđa pravnik Elvir Hećimnović iz Gradačca.

I SBB je, također dostavio imena svojih kandidata za ministre. Pravnik Elvir Rožnjaković iz Kalesije kandidat je za ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša, dok je magistar elektrotehnike Edin Buševac kandidat za ministra trgovine, turizma i saobraćaja.

Kao kandidati DF-a su Dajana Čolić za Ministarstvo zdravstva, dok je Elvir Mujkanović kandidat za Ministarstvo za boračka pitanja. 

U skupštinskoj većini su Žarko Vujović i Husein Tokić koji su isključeni iz SDP-a zbog dogovora o koaliciji s SDA, ali su ovoj grupi pripala dva ministarstva, odnosno poljoprivrede i unutrašnjih poslova.

Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a je donio odluku da se kao ministar unutrašnjih poslova nađe Sulejman Brkić, a Mustafa Šakić kao ministar poljoprivrede.

Dva ministarstva su pripala i Stranci za BiH, a njihov kandidat za ministra rada, socijalne politike i povratka je Admir Hrustanović, a ministar privrede Asmir Hasić. 

Novi premijer Tuzlanskog kantona trebao bi biti Denijal Tulumović iz SDA kojem je u srijedu uručeno rješenje za mandatara Kantonalne vlade.

Football news:

Dembele returned to training on the basis of Barcelona. He hasn't played since November
Milan will buy out Kjaer for 3.5 million euros
22 thousand tests before each match – so Union wants to return a full stadium. One game will cost more than a million euros
Real asked fans not to gather in Madrid to celebrate the championship
Ronaldo will not leave Juventus. He wants to overtake Immobile and Lewandowski on goals and win trophies
Napoli will pay about 81 million euros for Osimhen. Medical check-up is scheduled for Thursday
Jose Mourinho: Financial fair play is dead. It is better to open the doors to the circus, let everyone have fun