Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

PRAVNI STRUČNJAK ENVER IŠERIĆ O ODLUCI BRANKA PERIĆA: 'Pritisak javnosti nije razlog za izuzeće u predmetu 'Respiratori''

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić posljednjih dana u žiži je javnosti. Nakon oslobađajuće presude u predmetu Mutap i drugi, burne reakcije je izazvala i odluka Perića da zatraži izuzeće u predmetu Respiratori. Kaže, pritisak javnosti bio je presudan. Članovi VSTV-a BiH na današnjoj sjednici vodili su raspravu o njegovom zahtjevu i još jednom osudili napade kojima je izložen.

  • Društvo

  • Prije 10 min  Prije 7 min

  • 0

Potez Branka Perića, sudije Suda Bosne i Hercegovine koji je zatražio izuzeće iz predmeta Respiratori, u kojem predsjedava tročlanim sudskim vijećem, izavao je burne reakcije, ali i otvorio brojna pitanja. Pritisak javnosti naveo je kao razlog za ovakvu odluku, a sve je uslijedilo nakon oslobađajuće presudu u predmetu protiv Zijada Mutapa i drugih: “Svoj stav sam već iznio u medije. Tačno je da sam zatražio izuzeće u slučaju Respiratori. Ne želim o tome detaljnije”.

Iako su za sada detalji nepoznanica, stav sudije Branka Perića je jasan. Osim u fokusu javnosti ime Branka Perića bilo je nezaobilazno i na sjednici VSTV-a BiH. Oštro su osudili sve napade i nezabilježeni linč protiv sudije zbog presude koju je izrekao u predmetu Zijad Mutap i drugi.

Komentar na odluku sudije Suda BiH za Federalnu televiziju dali su advokat Asim Crnalić i pravni ekspert Enver Išerić.

"On najbolje zna, dakle sudac Perić, može li nepristrano suditi u tom predmetu obzirom na okolnosti tog slučaja i obzirom na ono što se u javnosti dogodilo vezano za njegovu presudu u predmetu gdje je oštećenik gospodin Memić", kaže Crnalić.

Pravni stručnjak Enver Išerić pojašnjava: "Zakonom o krivičnom postupku nije naveden pritisak javnosti kao jedan od razloga za izuzeće. Između ostalog, razlog za izuzeće može postojati onda kada postoje opravdani razlozi koji izazivaju sumnju u nepristrasnost sudije koji je u određenom krivičnom postupku."

Bh. javnost nakon ovakve odluke Branka Perića posebno zanima sudbina sudskog procesa u predmetu Respiratori. U moru nepoznanica, jedno je sigurno. Dileme su velike i postoje.

"Ako bi opća sjednica izuzela gospodina Perića onda bi se trebao imenovati novi sudac u tom predmetu i postoje dvije mogućnosti - da se taj novi sudac upozna sa tim predmetom i da uz saglasnost tužiteljstva i obrane se prihvate izvedeni dokazi i nastavi suđenje. Ali postoji i druga mogućnost, da se obrana ili tužiteljstvo ne složi s tim pa bi onda čitav postupak morao ići ispočetka", dodaje Crnalić.

"A što se tiče samog postupka i tu je Zakon vrlo jasan, da ukoliko dođe do promjene predsjednika Sudskog vijeća da se dokazi ponovo moraju provesti osim u situaciji kad Sudsko vijeće odluči da se ti dokazi koji su do tada provedeni ne provode ponovo, ali za to mora postojati saglasnost stranaka u tom konkretnom postupku", naglašava Išerić.

Članovi VSTV-a BiH na sjednici su vodili raspravu o zahtjevu sudije Perića. Jasno je definisano ko donosi konačnu odluku - njegov zahtjev će morati riješiti opća sjednica svih sudija Suda BiH

Sudija Perić ne želi javno da istupa u javnosti, dok njegov zahtjev ne bude riješen. Zanimljivo je da oni bh. političari koji su javno kritikovali Branka Perića nakon saopćenja presude u slučaju Zijad Mutap i ostali danas šute. Njima za edukaciju - presudu nije niti je mogao donijeti sudija Perić sam, već sudsko vijeće zajedno, a koje su činili još sudije Izo Tankić i Nenad Šeleda. A pri tom Branko Perić je već drugi sudija u ovom predmetu - na ovoj poziciji zamijenio je Džemilu Begović, nakon što je otišla u penziju.