logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Proširenje EU na zapadni Balkan pitanje pomirenja

Ona je, govoreći o primjeni Globalne EU strategije pred Evropskim parlamentom, ocijenila da je približavanje zemlja zapadnog Balkana investicija u evropsku bezbjednost, stabilnost i prosperitet.

- Za mene sama riječ `proširenje` nije odgovarajuća. Zemlje zapadnog Balkana su sve susjedne zemlje članicama. Radi se i o pomirenju unutar regiona - naglasila je Mogherinijeva.

Ona je rekla da vjeruje da je vrijeme i za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da se nada da će Savjet ubrzo donijeti takvu odluku.

- Mislim da je to investicija u našu bezbjednost, stabilnost i prosperitet -poručila je Mogherinijeva, prenosi RTS.

U dokumetu objavljenom povodom tri godine rada na Globalnoj EU strategiji navedeno je da je EU napravila značajan napredak u pretvaranju vizije Strategije u konkretna djela, pri čemu se, između ostalog, izdvaja i "potvrda EU perspektive za zapadni Balkan".

- Zapadni Balkan je napravio nepovratan napredak na EU putu. To uključuje Prespanski sporazum Atine i Skoplja, pravosudnu reformu u Albaniji koja je bez presedana, otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja Crne Gore i Srbije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, zahtjev za kandidaturu BiH. Opipljivi sporazumi postignuti su u u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU - ocijenjeno je u dokumentu.

(Vijesti.ba / RTRS)

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO