logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Provesti potpuno Zakon o nestalim osobama BiH

Vlasti Bosne i Hercegovine moraju potpuno provesti odredbe ovog zakona, istaknuli su  predstavnici tog odbora tokom ovosedmične posjete sjedištu ICMP-a u Hagu u Nizozemskoj.  

Puna provedba Zakona o nestalim osobama, donesenog 2004. godine, podrazumijeva uspostavu verifikovane centralne evidencije nestalih osoba i osnivanje fonda za potporu porodicama nestalih BiH. 

Predviđeno je da fond pruža finansijsku potporu porodicama nestalih bez obzira na nacionalnu ili religijsku pripadnost srodnika nestale osobe i bez obzira na okolnosti nestanka. 

- Želimo zajedno raditi za sve žrtve. Želimo da vladine institucije rade zajedno i preuzmu odgovornost. Ostvarili smo odlične rezultate, ali još uvijek nismo pronašli sve nestale - porodice 7.000 nestalih osoba još uvijek čekaju odgovore - rekao je član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Amir Kulaglić.

On i članovi, Jela Mandić i Fikret Bačić, pozvali su vlasti BiH da osmisle strategiju provedbe Zakona o nestalim osobama. Ako ti koraci ne urode plodom, neophodno je izvršiti izmjene i dopune Zakona, smatraju.

Tokom posjete, članovi Savjetodavnog odbora su dobili informacije i o ICMP-ovoj trajnoj tehničkoj potpori koju pruža BiH, uključujući i identifikacije na temelju analize DNK.

Savjetodavni odbor je informisan i o ICMP-ovoj pionirskoj primjeni Sekvenciranja sljedeće generacije (koje se naziva i Masivno paralelno sekvenciranje, MPS) koje može utvrditi podudarnost kod slučajeva koje nije bilo moguće riješiti postojećim metodama analize kratkih uzastopnih ponavljanja DNK.

MPS omogućuje analizu degradiranih uzoraka i može pronaći podudarnost u slučajevima za koje nisu raspoloživi uzorci DNK bližih članova porodice. Zahvaljujući MPS-u, ICMP je došao do šest novih identifikacija za BiH.

Nova tehnologija vraća nadu, kaže Kulaglić.

ICMP je pomogao državama zapadnog Balkana da pronađu i identifikuju više od 70 posto od 40.000 osoba nestalih u sukobima tokom 1990-ih. U BiH je ICMP pomogao vlastima da pronađu više od 75 posto od oko 30.000 nestalih, uključujući i skoro 90 posto od oko 8.000 nestalih u genocidu nakon pada Srebrenice 1995. godine. Više od polovine od 12.000 nestalih za kojima se traga u regiji su iz Bosne i Hercegovine.

Pored toga, ICMP je BiH pomogao u donošenju Zakona o nestalim osobama 2004. i u osnivanju Insituta za nestale osobe koji je s radom počeo 2005. godine. 

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger pohvalila je napore koje Savjetodavni odbor ulaže u zaštitu prava svih porodica nestalih. 

Posjeta je organizirana u okviru dvogodišnjeg projekta koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi ICMP, kako bi osigurali saradnju regionalnih vlada u procesu pronalaženja preostalih 12.000 osoba za kojima se još uvijek traga u regiji.

Te zemlje su zvanično okupljene i rade u okviru regionalne Grupe za nestale osobe (GNO), nastavljajući proces koji je već omogućio pronalaženje i identifikaciju više od 70 posto nestalih. Rad GNO-a podržava ICMP. 

Šefovi vlada zemalja zapadnog Balkana su u junu 2018. godine u Londonu potpisali Zajedničku deklaraciju kojom su obnovili posvećenost saradnji na rješavanju pitanja nestalih osoba.

Nakon potpisivanja te deklaracije, prošle godine u novembru je uslijedilo potpisivanje Okvirnog plana u sjedištu ICMP-a u Hagu. Predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije su potpisom ozvaničili zajednički rad u okviru regionalne Grupe za nestale osobe.  

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Mandat je osigurati suradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

(Vijesti.ba / FENA)

Themes
ICO