Bosnia and Herzegovina

Radnike hotela Tuzla ne raduje optužnica

Jedanaest godina nakon privatizacije, a pet nakon prve krivične prijave Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je, a Kantonalni sud Tuzla potvrdio optužnicu protiv šest osoba za kriminalne radnje kojima je hotel Tuzla oštećen za oko 9,7 miliona KM. Pet osoba - Igor Pogačar, Fadil Sarajlić, Nedim Hadžigrahić, Amalija Simić i Nedžad Izić čine grupu optuženu za organizovani privredni kriminal, dok je izvan te grupe optužen direktor Kantonalne agencije za privatizaciju Zijad Hasanhodžić.

Prvi korak

​Iako ova optužnica svakako predstavlja korak unaprijed, radnici koji su žrtve ovog organizovanog kriminala ne osjećaju da će ovime biti zadovoljena pravda u potpunosti, jer ono što se njima duguje nije obuhvaćeno optužnicom.

Kako nam je kazao Esad Ćosić, jedan od bivših radnika hotela Tuzla, dugovanja prema radnicima još nisu izmirena, a zbog činjenice da je RAM Invest, većinski vlasnik hotela, u stečaju, brinu se hoće li ikada dobiti svoj novac.

- Ovo je samo prvi korak, jer hotel Tuzla ima obaveze po presudama radnika, na osnovu razlike plata, toplog obroka i slično, ali za to niko neće odgovarati, kazao nam je Ćosić.

image

Esad Ćosić: Hotel ima obaveze prema nama/ Miren Aljić

Priča o privatizaciji hotela Tuzla jedna je od komplikovanijih u širokom dijapazonu sumnjivih privatizacija u TK-u poslije rata. Prvo su radnici 2002. godine oformili ortačku grupu s namjerom da privatizuju hotel, a dio novca za investicije su osigurali tako što je svaki od oko 120 radnika podigao kredit od oko 19 hiljada KM kod Hypo banke. Kada su uvidjeli da to neće biti dostatno, odlučili su potražiti strateškog partnera, kojeg su pronašli 2007. u slovenačkoj firmi RAM Invest u vlasništvu Pogačara, koji je za predstavnika opunomoćio Sarajlića. RAM Invest se obavezao u hotel uložiti 15 miliona KM, a radnicima pokriti kredite u bankama. Ništa od navedenog nikad nisu uradili, zahvaljujući ostalim optuženim koji su to omogućili.

image

Hotel Tuzla i njegovi radnici žrtve su organizovane kriminalne grupe

- Mi nismo ni htjeli dići te kredite. Jesmo mi htjeli da radi hotel, ali je to većini bilo previše. Ali su nas na kraju natjerali, prijetili su nam otkazom, govorili da će lako dovesti nekoga drugog na naše radno mjesto i slično. Na kraju smo morali potpisati, kazala nam je penzionisana radnica Desanka Georgijevska, koja svakoga dana čeka da zaposlenici suda dođu i popišu njenu imovinu za pljenidbu.

Prolongirana obaveza

Ona ne bi bila prva, s obzirom na to da je velikom broju radnika na zahtjev banke sud dolazio s namjerom da plijeni imovinu, međutim, do toga dosad nije došlo zahvaljujući angažmanu Sindikata solidarnosti. Iako radnici tvrde da su prevareni kod dizanja kredita, Tužilaštvo se u optužnici ovim nije bavilo.

- Nesporno je da je RAM Invest preuzeo obavezu da zatvori kredite radnika, ali radnici svojevoljno, šest mjeseci nakon što je investitor preuzeo tu obavezu, zaključuju novi ugovor s RAM Investom gdje se izvršenje obaveze prolongira. Iz kojeg razloga to oni prolongiraju, to nije bilo predmet istrage, kazala je postupajuća tužiteljica Anela Garčević.

Prema svjedočanstvima radnika, oni su na produženje pristali vjerujući investitoru, ali i dobijenim pravnim savjetima, da će im novac biti uplaćen u trenutku kad banka pokrene postupke naplate kredita. Ono što tada nisu znali, a što govori o dobronamjernosti investitora i rukovodstva hotela, jeste da niko od direktora ili rukovodećih hotela nije podigao sporni kredit. ​