Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

RAT UŽIVO: Zastrašujući gubici ruskih agresora, u jednom danu likvidirano...

Danas je 162. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

09.00 Oružane snage Ukrajine za dan uništile 250, od početka agresije 41.900 okupatora, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

08.00 Okupatori u Ukrajini već ubili 361 dijete, navodi se u najnovijem izvještaju.

Slika

07.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom sinoćnjem obraćanju da Rusija mora "snositi odgovornost" za "djela terora" u ukrajinskoj nuklearki Zaporižje koju je okupirala ruska vojska, a koja je meta napada za koje se Kijev i Moskva međusobno optužuju.

- Okupatori su danas stvorili još jednu jako riskantnu situaciju za cijelu Europu: pogodili su dva puta nuklearku Zaporižje, najveću na našem kontinentu, rekao je Zelenski u dnevnom video obraćanju. Svako bombardiranje te lokacije je bestidan zločin, djelo terora. Rusija mora snositi odgovornost zbog toga što je stvorila prijetnju za nuklearnu elektranu, rekao je.

U napadu na nuklearku oštećeni su visokonaponski vodovi zbog čega je isključen jedan od reaktora.

IAEA je u utorak upozorila da je situacija u nuklearki nestabilna i "svaki dan sve opasnija".

06.00 Električni vodovi nuklearke u Zaporižju oštećeni u granatiranju.

Ruska uprava okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara objavila je u petak da su električni vodovi u nuklearki Zaporižje presječeni ukrajinskim granatiranjem.

U priopćenju objavljenom na Telegramu, ruska uprava je objavila da je na području nuklearke, kojom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari, izbio požar i da je isključena struja potrebna za sigurno funkcioniranje nuklearke.

Ukrajina optužuje Rusiju za udare u blizini nuklearne elektrane. Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je Rusija granatirala elektranu, ali da ona i dalje radi i da nije detektirano ispuštanje radioaktivnosti. Objasnila je da je odlučeno da se jedan od reaktora isključi iz elektroenergetske mreže zbog štete na električnim vodovima koji povezuju elektranu s termoelektranom Zaporižja koja radi na fosilna goriva.

Ruska uprava drugačije je objasnila situaciju. Tvrdi da su dva električna voda prekinuta granatiranjem.

Enerhodar i obližnja nuklearka pali su u ruske ruke početkom ožujka i još su blizu bojišnici.

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je u ponedjeljak Moskvu da koristi elektranu kao štit za svoje snage, a Ukrajina optužuje Rusiju da granatira njezine položaje s položaja u blizini nuklearke.

Rusija optužuje ukrajinske snage da opetovano napadaju elektranu zapadnim streljivom.

Reuters nije mogao provjeriti istinitost tih informacija.

Vezane vijesti