Bosnia and Herzegovina

RCC organizuje prvo online takmičenje Balkathon

Cilj ovog regionalnog takmičenja koje se održava putem interneta je da se pomogne građanima i privrednicima zapadnog Balkana da se oporave od uticaja pandemije virusa COVID-19 koja ih je pogodila u prvom kvartalu 2020. godine, kao i da se poveća njihova otpornost na slične globalne izazove, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.


Učesnici takmičenja Balkathon imat će priliku raditi sa mentorima koji će im biti dodijeljeni u zavisnosti od teme koju odaberu.

Vijeće za regionalnu saradnju će podržati najbolje ideje za razvoj inovativnih digitalnih rješenja sa 10.000 eura.  

Balkathon je u potrazi za inovativnim idejama u oblasti pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i rješenja za plaćanja putem interneta.

Rad sektora turizma je zbog virusa COVID-19 u potpunosti obustavljen u prvom kvartalu 2020. godine.

- Ekonomije se sada bore da ponovo uspostave domaća putovanja kao mjeru koja će pomoći ovoj industriji da preživi. U tom smislu, Balkathon je u potrazi za inovativnim rješenjima koja bi se pozabavila glavnim segmentima turizma na zapadnom Balkanu kao što su promocija, razvoj i realizacija proizvoda, tumačenje, upravljanje posjetama, vještine i učenje - navodi se u saopćenju.

Prema istraživanju Balkan barometar za 2020. samo 30 posto građana zapadnog Balkana koristi internet za obrazovanje, a pandemija je natjerala milione da učionice zamjene učenjem od kuće.

Zato je Balkathon u potrazi za inovativnim idejama kojima bi se, kroz uspostavljanje namjenske platforme za digitalno učenje, riješila potreba za osnovnim digitalnim vještinama građana.

-Potreba za plaćanjem putem interneta bila je ogromna, ali se u nekim slučajevima kupovina osnovih roba pokazala pravim izazovom. Prema Balkan barometru 2020., 32 posto građana zapadnog Balkana je zabrinuto u vezi zloupotrebe ličnih podataka prilikom kupovine na internetu. Balkathon je u potrazi za inovativnim rješenjima koja se mogu primijeniti na plaćanja putem interneta i obezbjediti siguran digitalni identitet, što će potaći veću primjenu ove vrste plaćanja korištenjem sigurnijih instrumenta – saopćeno je.

Svako tek osnovano malo preduzeće, centar za digitalne inovacije, naučno-tehnološki park, univerzitet, malo ili srednje preduzeće, mladi iz svih ekonomija zapadnog Balkana koji su zainteresovani za digitalizaciju i pametna rješenja mogu se prijaviti na Balkathon.

Prijave su otvorene od 1. do 12. jula, a svečanost uručenja nagrada bit će održano putem interneta 16. jula 2020. godine.

Balkathon finasira Evropska unija i implementira RCC, saopćeno je.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Chakyr should not have counted Langle's goal. Ex-referee Andujar Oliver on the Barcelona-Napoli match
Lampard on Chelsea's challenge for the new season: we Don't want to limit ourselves to fighting for the top 4
Lewandowski scored his 66th goal in the Champions League and moved to 4th place, ahead of Benzema. To Raul's 5 goals
Barcelona and Bayern have won the Champions League 10 times. 6 other participants of the 1/4 final of 0 cups
Gennaro Gattuso: Napoli fell asleep for half an hour and gave Barca victory. We dominated and hit more often
Lewandowski finished off Chelsea: 2 goals and 2 assists. His statistics this season are more than space
Barca flick: Not focusing on Messi. We want to show our strengths