Bosnia and Herzegovina

Reuf Bajrović: “Rusija vodi hibridni rat na teritoriju BiH”

Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse sa sjedištem u Vašingtonu, prokomentirao je za “Avaz” izjave ambasadora Rusije u BiH, koji se protivi ulasku BiH u NATO pakt, kazavši da će “integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost”.

Rusija vodi hibridni rat na teritoriju BiH od kraja 2014. kada je postalo jasno da će BiH napraviti korak naprijed ka NATO jer je tada uspostavljena vladajuća koalicija koja je dogovorila registraciju vojne imovine. Tokom 2015. je registrovana dovoljna količina vojnih lokacija što je dovelo do aktiviranja NATO MAP 2019. kada je poslan Program reformi – kaže Bajrović.

Dijelovi državnih aparata Srbije i Hrvatske su integralni dio ruskih operacija u BiH. Isto važi i za dio političkih aktera i medija u BiH, smatra on.

Ne treba se iznenaditi ako Rusi krenu putem upotrebe sile po uzoru na propali puč u Crnoj Gori iz oktobra 2016. Rusi su razvili mrežu potencijalnih paravojnih aktera u RS u saradnjin sa SPC, osnažili veze sa vođstvom HDZ BiH, i sad su fokusirani na to da svoje partnere u Sarajevu integrišu u osovinu Dodik-Čović. Te aktere iz Sarajeva ćete najbolje prepoznati tako što omalovažavaju aktivaciju MAP-a slanjem Programa reformi – kaže Bajrović.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Football news:

Shakhtar forward Moraes before the semi-final with Inter: the Matches we always want
Ocampos on Sevilla – Manchester United semi-final: Historical confrontation. We're really hungry
Chelsea can give Bakayoko on loan to Milan for 3 million euros with the right to buy out for 35 million^. Milan intends to return Chelsea midfielder Tiemoue Bakayoko, who played for the Rossoneri on loan in the 2018/19 season
Lopetegui Pro 1-0 with Wolverhampton: Sevilla deserved to win against a very good team
Kashtru about the defeat of Basel: a Difficult match, but Shakhtar dominated almost all the time
Nuno about 0:1 with Sevilla: Disappointment. Wolverhampton conceded too often in the final minutes
Immobile about Newcastle: They called my agent when the sheikhs bought the club