logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Robert Kramb: Čovjek na svoju ruku

Kada se u internet-pretraživaču ukuca ime Robert Kramb, ne izlazi baš mnogo tekstova o njemu na jezicima naših naroda i narodnosti. Tek poneki, možemo reći.

Kramb je baš posebna figura u svetu stripa i njegove radove, oni koji ih publikuju, objavljuju u rubrici alternativni ili underground strip. Ono što se može zapaziti u Krambovom crtežu pre svega jesu detalji kojima prekriva ceo crtež, senku, likove. Za toliko crtica i tačkica potrebno je mnogo vremena i predanosti, što je Krambu svakako jedna od karakteristika.

Kramb je bio nadrndan na sve i svašta, najviše su ga deprimirali ljudi, pa onda ceo svet, a zapravo on sam je bio problem njegovog stvaralaštva. Stvarao je tokom sedamdesetih godina 20. veka, a to je bio plodan period bujanja, razvoja i stvaranja mnogih pokreta i naučno-tehnoloških novotarija.

Hipici, feministkinje, novi način života, sve je to živciralo i deprimiralo našeg dobrog Kramba. A on je bio, onako narodski da se izrazimo, čovek na svoju ruku.

Bujne mašte, naročito seksualne, Kramb je opisivao svoje fantazije koje je zasigurno imao u glavi sa ženama koje su mu bile predmet neprestane inspiracije u svim životnim situacijama i fazama svakodnevnog bivstvovanja.

Mora da je Krambova majka, uvereni smo da jeste, a i pročitali smo negde potvrdu te teze, bila krupnjača. Zato su sve Krambove žene na crtežima bile krupne, sa bujnim grudima, visoke i uvek u čizmama. To je bio modni detalj tih godina, ne kažemo da nije, ali je ono što je inspirisalo Kramba pre svega bila ta stamena i izdržljiva priroda žena koja ih je krasila. On je ismevao sve, ali u tom ismevanju je potvrđivao jednu pretpostavku, gotovo stopostotno, on se ženama divio i bio je opsednut svakim aspektom ženskog bića. Da ne spominjemo kako je žene često crtao sa kokošijim glavama, velikim šakama, kako ga nose u ljubavnom zanosu velikim rukama i kako zapravo sve obavljaju umesto njega, a opet ostaju nedorečene i neostvarene, pre svega u poštovanju. To definitivno nije bio Krambov stav, vidi se da su sve te situacije iskarikirane tako da je on samo oponašao stvarnost diskriminacije u svoj ironiji i apsurdu.

Najbolji su opisi ženskih pokreta i bujanja feminizma. Sve te jake žene koje su prekidale svaki javni nastup i regrutovale nove članice koje se odupiru teroru muškaraca su se na kraju ipak povinovale tim istim muškarcima, bez razmišljanja. Bez ikakve uvrede, pogledajte samo istoriju pokreta i videćete da je Kramb bio u pravu.

Da ne govorimo o svim tim previranjima u društvu, porodici, crncima i belcima i svemu što je činilo savremenu Ameriku tada.

- Ne znam, zaista. U svakom slučaju, stvari se menjaju zajedno sa vremenom, ali moje interesovanje je i dalje uglavnom koncentrisano na stvari koje me inspirišu, uglavnom to su štampani mediji iz dvadesetih, tridesetih, četrdesetih godina, kao i muzika iz tog vremena, uglavnom na pločama od 78 obrtaja... To nije jednostavno danas reprodukovati - ove ploče ne mogu da slušam na starim gramofonima, zato što oni imaju igle od čelika, koje oštećuju ploče, a i ton je vrlo “tvrd”, rekao je Robert Kramb u intervjuu za Vreme koji je radio Saša Rakezić u broju 1.130.

Teška droga i popularna muzika bili su estetski predmeti u svijetu Roberta Kramba, ali samo jedno je tačno, njegov moto je sigurno bio: “Ko zasluži, biće prozvan”.

Kramb je poznat po knjigama “Kakav svet”, “Mačak Fritc”, “Demonika”…

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO