Bosnia and Herzegovina

Sattler: Usvajanje Revidirane državne strategije je važan iskorak

Šef Delegacije EU i posebni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler je danas u Sarajevu, upitan u vezi s usvajanjem Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, izjavio novinarima da njeno usvajanje predstavlja važan iskorak približavanja ove zemlje Europskoj uniji.

- Jutros smo imali jedan sastanak s predsjedateljem Tegeltijom i drugim ministrima, na kojem su razmatrani neki finalni zahvati vezano za strategiju koji će, u konačnici osigurati i njeno usvajanje. Mogu potvrditi da sam osobno u protekla tri mjeseca bio angažiran na osiguranju usvajanja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina iz razloga što Europska unija, prije svega, izdvaja značajna sredstva za procesuiranje predmeta ratnih zločina, a ova strategija je također jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije - naveo je veleposlanik Sattler.

Dodao je kako misli da to, samo po sebi, pojašnjava njegov osobni angažman.

Istaknuo je kako njeno usvajanje predstavlja jedan važan iskorak približavanja ove zemlje Europskoj uniji.  

- U tome smo uspjeli, uspjeli smo zajedničkim naporima. U cijelom tom procesu dokument strategije je čak bio i unaprijeđen zahvaljujući različitim prijedlozima koji su dolazili od ministara i drugih aktera - kazao je veleposlanik Sattler.

Napomenuo je kako je krajnji cilj da se okončaju najsloženiji, najkompleksniji predmeti do 2023. godine, te je izrazio nadu da će to sada biti i moguće.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, upitan je li bilo pritisaka da se strategija usvoji, kazao da ako se pod pritiscima podrazumijevaju razgovori, „razgovora je bilo“.

- Ovaj dokument je usvojen gotovo prije dvije godine od svih onih koji su radili na njegovoj izradi, a kao što se često u BiH dogodi, poslije toga dođu neki zhahtjevi za nekim promjenama. Usvojen je još jedan aneks uz samu strategiju, po meni nije ništa značajno i ništa nije promijenilo u suštini same strategije - naveo je Tegeltija.

Po njegovim riječima, strategija je jako važna za BiH da bi u procesu procesuiranja onih koji su počinili ratne zločine, bili sankcionirani, a da bi oni koji traže pravdu za sebe, dostigli tu pravdu.

Tegeltija je siguran da će ova strategija u tome pomoći.

- Jutros je bio sastanak između ministara, mene, veleposlanika Sattlera i tu je bila rasprava samo oko pola jedne rečenice, koju je predlagao jedan od ministara da se ugradi i koja nije ugrađena u taj aneks – naveo je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.            

Vijeće ministara BiH danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojilo Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina. 

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je nakon sjednice da je strategija dogovarana dvije godine i da će njome određeni predmeti ratnih zločina biti prebačeni na niže sudske instance.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Solskjaer on the draw with Chelsea: Equal game. But I felt that if there is a winner, then Manchester United
Hans-Dieter flick: Bayern played great defense and didn't let Eintracht do much
Ajax with the score 13:0 beat Venlo. This is the biggest win in Eredivisie history
Messi doesn't score for Real Madrid after Ronaldo left for Juve. In the last Clasico before the transfer, they both scored
Sergio Ramos: Clean penalty, I was grabbed. It is unfair to judge the referee
Ronald Koeman: I don't understand VAR, it's working against us. Barcelona do not deserve such defeats
Griezmann did not make any effective actions in five matches under Koeman