logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

SDA i PDA počele pregovore

Kantonalni odbori SDA i PDA, zajedno sa partnerima SBiH i SBB-om, jučer poslijepodne su u Tuzli održali prvi zajednički sastanak s ciljem uspostavljanja saradnje i formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu. Doprošlogodišnji stranački partneri, a nakon unutarstranačkog razdora gotovo i zakleti neprijatelji, tako su ponovo za istim stolom s jednim ciljem - raspodjele resora, institucija, ustanova i preduzeća.

Kako saznajemo, iako u nezvaničnoj formi, predstavnici kantonalnih odbora su razgovarali o platformi oko koje će se okupiti, dok se o raspodjeli resora neće razgovarati dok se još neformalna koalicija ne opredijeli o putu kojim će ići u narednom mandatu.

Znamo Kuku

- Ono što možemo reći jeste da će se raditi na platformi oko koje bismo se trebali okupiti. Sve dok se to ne desi, neće biti razgovora o podjeli ministarstava i drugih pozicija, kazala nam je Elzina Pirić, glasnogovornica PDA i federalna zastupnica nedavno optužena za trgovinu uticajem.

Iz SDA, koja je navodno i inicirala sastanak, nismo dobili više informacija. Ono što je odranije poznato jeste da SDA nerado ulazi u partnerstvo sa PDA, prvenstveno zbog činjenice da, kako su to i sami u nekoliko navrata kazali, “znaju kako je raditi s Kukićem” (Mirsad Kukić, predsjednik i osnivač PDA, op.a.), te zbog toga što je PDA već “poklopila” sve resore u TK-u, otkako je izbacila SDA iz vlasti. Upravo zbog ovoga, SDA je posljednjih osam mjeseci radije pozivala SDP i DF u koaliciju, negoli PDA. Međutim, u nedostatku boljeg partnera, SDA se okrenula ka PDA u nadi da će im ovoga puta uspjeti da vode Kanton.

Ono što je zanimljivo jeste da ni u Stranci za BiH ni u SBB-u nisu imali pretjerano mnogo informacija o sastanku, što samo govori o njihovoj poziciji u cijelom procesu formiranja vlasti. Ipak, i Nedžad Hamzić, predsjednik Kluba SBB-a, ističe kako niko još nije govorio o resorima. Podsjetimo, otkako se SBB i spominje kao dio vlasti, bilo u kombinaciji sa BH blokom ili kasnije sa SDA, njihovi kadrovi su insistirali na zadržavanju najmanje tri resora - zdravstva, obrazovanja i turizma.

- Rano je govoriti o resorima, jer moramo vidjeti šta drugi traže i žele. Sve bi trebalo biti jasnije kada uspostavimo platformu, na osnovu koje ćemo raditi, kazao nam je Hamzić.

image

Miren Aljić/

DF se posljednjih nekoliko mjeseci nametao kao jedan od najsigurnijih partnera SDA, ali na sastanak nije ni pozvan. Iz Fronte poručuju da ih to nije iznenadilo, jer njihov stav je, kako kažu, poznat odranije.

- Nema te kombinacije koje bismo mi bili dio, a koja uključuje PDA. Vjerovatno nas zato i ne zovu, jer znaju da mi ne odustajemo od svojih zahtjeva. Hipotetički, kad bismo i bili dio te priče, to bi bilo samo u slučaju da pristanu na smjenu svih direktora javnih ustanova, preduzeća i institucija. Samo tako bi imalo smisla ići u formiranje nove vlasti, koja bi mogla donijeti suštinske promjene. Ovi to evidentno ne žele, kazao nam je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini.

Želje i pozdravi

Iako se na sastanku, barem ne otvoreno, nije razgovaralo o resursima, ono što se dosad zna, osim zahtjeva SBB-a je sljedeće: SDA definitivno želi premijera, a onaj koji najviše pretenduje na tu poziciju je prošle godine smijenjeni premijer Bego Gutić. Ono što želi PDA, osim najmanje četiri ministarska mjesta i brojnih direktorskih pozicija je i mjesto predsjednika Skupštine TK-a, na kojem još od prošlog mandata i dalje sjedi Senad Alić. Ono što PDA definitivno ne želi jeste premijer Gutić, dok će se Stranka za BiH vjerovatno zadovoljiti šta god da dobije.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO