logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Sindikalci tvrde: SSS BiH postao familijarna firma za pljačkanje sirotinje

Činjenica da 12 granskih sindikata ne podržava SSSBiH i Selvedina Šatorovića smatra nelegitimnim predsjednikom Sindikata dokaz je haotičnosti na sindikalnoj sceni u BiH, tvrde sagovornici Vijesti.ba.

Porezna uprava FBiH nedavno je Uredu federalnog premijera dostavila inspekcijske nalaze u vezi sa poslovanjem tri sindikata obrazovanja, za koje je utvrđeno da imaju dodatne obaveze u ukupnom iznosu od oko 178.000 KM. Sindikati obrazovanja na čijem čelu su Selvedin Šatorović i Saudin Sivro pravosnažno su kažnjeni sa više od 100.000 KM za poreske prevare zbog neizvršenih obaveza prema Federalnom zavodu PIO/MIO.

Prema inspekcijskim nalazima Porezne uprave FBiH, Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, čiji je predsjednik Šatorović, utvrđene su dodatne obaveze u iznosu od 64.587,10 KM, dok porezni dug kantonalne filijale istog sindikata, koju predvodi Šatorovićev rođak Sivro, iznosi 53.151,35 KM.

Poreske prevare samo su kap u moru nelegalnih i u najmanju ruku spornih aktivnosti pomenutog dvojca, upozoravaju naši sagovornici.

Jedan od kandidata za predsjednika SSSBiH Redžo Kurić u razgovoru za Vijesti.ba kategorično tvrdi - onaj ko kaže da predstavlja radnike, a pri tome krši zakon, nije validan ni u čemu.

"Obaveze prema bruto plati radnika su porezi i doprinosi. Onaj ko se usudi da ne plati poreze i doprinose, već da ih uzme sebi i potroši u druge svrhe, zapravo se bavi kriminalnim radnjama. Dakle, kriminalna radnja je kada neko radnički novac troši na način da ga nije oporezovao i stavio u funkciju sistema. To je kršenje zakona", potcrtava Kurić.

Prema njegovim riječima, Šatorović je samoproglašeni predsjednik SSSBiH.

"Njega podržava tek nekoliko sindikata, koji su familijarno i interesno povezani. Oni naprosto ne žele napustiti funkcije. Sindikalni rad kod njih ne postoji", naglašava Kurić.

Sa njegovom ocjenom saglasan je i član KO Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo


Mehmed Bajraktarević.

 "Sam naziv SSSBiH je vrlo upitan. Smatram da savez sindikata BiH ne postoji, ukoliko ćemo poštovati ono što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom i zakonima ove zemlje. SSSBiH je udruženje koje su Ismet Bajramović i Selvedin Šatorović, ili neko prije njih, registrovali pod tim imenom. No, ako zanemarimo i tu činjenicu, iz tog sindikata, kakvog-takvog, izdvojilo se 12 velikih sindikata, što dovoljno govori o katastrofalnom stanju", kaže Bajraktarević za Vijesti.ba.  

On tvrdi da je Šatorović svojim djelima pokazao da je veliki manipulator.

"Izmanipulisao je ljude na Kongresu, kada su odluke usvojene na prevarantski način. On je samoproglašeni predsjednik SSSBiH. Šatorović je vješt manipulator u govoru i vješto zloupotrebljava medije. On pominje da ga slijedi 17.000 ljudi, a iza sebe nema ni njih 1.000, jer je većina vidjela njegove namjere - lično i bogaćenje uskog kruga ljudi oko njega", upozorava naš sagovornik.

Prema Bajraktarevićevim riječima, Šatorović na nelegalan način koristi i zgradu SSSBiH.

"Naplaćuje kirije i novac uzima sebi i ljudima oko sebe. Jedan u nizu primjera je da je iz zgrade izbacio restoran koji je tu bio 20 godina da bi doveo svog mešetara iz Zenice, koji mu plaća kiriju. To nije prostor u njegovom vlasništvu, ali ga je on prisvojio. Poznata je i afera sa 104 stana koja su ostala iz republičkog sindikata BiH. Vrlo vješto provlači tezu da su nasljednici ovog bivšeg sindikata, što je notorna laž, jer nigdje o tome ne postoji dokument", navodi naš sagovornik.

Govoreći o poreskim prevarama koje su utvrdili nadležni inspektori u slučaju sindikata predvođenih Šatorovićem i Sivrom, Bajraktarević je tvrdi da se radi o "familijarnoj firmi zaduženoj za pljačkanje sirotinje".

"To je strašno! Oni su nanijeli direktnu štetu penzionerima, zdravstvu i slično, a predstavljaju se kao sindikalisti, oni koji štite prava radnika. Niko ne bi smio ukrasti nijednu marku, a oni bukvalno kradu na hiljade maraka državnog novca. Milom ili silom zakona, Šatorović mora otići iz sindikata, jer ga ne podržava niko, izuzev onih koji su sa njim u talu", zaključuje Bajraktarević.

(Vijesti.ba)

Themes
ICO