Bosnia and Herzegovina

SKANDAL NA ŠPANSKOM DVORU: Bivša ljubavnica otkrila prljavu tajnu Juana Carlosa I

Juan Carlos je navodno tražio dio od 80 milijuna eura mita koje su španjolske tvrtke dale da bi dobile 6,5 milijardi eura vrijedan posao u Saudijskoj Arabiji

Njemačka princeza Corinna zu Sayn-Wittgenstein optužila je svog bivšeg ljubavnika, španskog kralja Juana Carlosa I., da je uzeo dio od milionskog mita koje su španske firme dale da bi dobile 6,5 milijardi eura vrijedan posao u Saudijskoj Arabiji.

Juan Carlos I. bio je španski kralj od 1975. do svojevoljne abdikacije 2014. godine u korist sina Felipea. Danas 81-godišnjak, bivši španski kralj bio je poznat po stotinama ljubavnica. S Corinnom zu Sayn-Wittgenstein (54) bio je šest godina i očekivala je da će je oženiti.

Veza Monako

Juan Carlos je, tvrdi ona, bio dobar sa saudijskom kraljevskom porodicom pa je pomogao da španske firme dobiju unosan posao u zaljevskoj zemlji. Zauzvrat je navodno tražio dio od 80 miliona eura mita koje su španske firme dale 2011. da bi dobile posao na izgradnji brze pruge od Meke do Medine, piše Daily Mail. Drugi mediji tvrde da je htio sav taj iznos, koji je na kraju navodno završio na njegovom računu u Monaku.

Njemačka aristokratkinja s bazom u Monaku tvrdi da je bivši španski kralj Juan Carlos I. tražio milione nakon što je njoj rekao da mu treba novac kako bi se razveo od kraljice Sofije i oženio nju. Žalila se da su joj godinama prijetili španski obavještajci da neće biti sigurna ni ona ni njezina djeca usudi li se u javnosti govoriti o svojoj šestogodišnjoj vezi s kraljem. No ona se usudila više od toga, optužiti bivšeg kralja za višemilionsku korupciju.

Svoj iskaz je Corinna zu Sayn-Wittgenstein, sada njemačka poslovna žena, dala još 2015. londonskoj policiji, a lani su dijelove iz tog svjedočenja objavili španski mediji. Španski istražitelji sada su zatražili od britanskih vlasti da im omoguće da bivšu suprugu njemačkog princa Johanna Casimira zu Sayn-Wittgenstein-Sayn ispitaju kao svjedoka, piše Daily Mail.

alt

Corinna je pratila Juana Carlosa na putovanjima

Prema onome što je objavio The Times, ona je svjedočila da je kralj pitao: “A šta je s mojim udjelom?”. “Ja sam omogućio prugu. Razgovarao sam sa svojim prijateljem u Saudijskoj Arabiji. Ja sam doprinio tome”, navodno je rekao Juan Carlos.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein svjedočila je pred londonskom policijom da je 12 španskih firmi uključenih u taj posao isplatilo 80 miliona eura supruzi saudijskog biznismena. Govorila je o tome četiri sata, a dio svjedočenja mediji su prenijeli još lani. Londonska policija snimila je taj razgovor i sad španske vlasti traže od njih snimak. Cilj istrage ne može biti Juan Carlos, jer je on kao kralj uživao imunitet, nego španski istražitelji žele ispitati je li bilo nezakonitih isplata španskih firmi.

Bijesna javnost

Španski kralj Juan Carlos i bivša supruga njemačkog princa Corinna zu Sayn-Wittgenstein bili su u vezi od 2004. do 2010. Prvi put se o tome počelo pričati 2012. kad su se pojavile njihove zajedničke fotografije s lova na slonove u Bocvani. To je razbjesnilo špansku javnost, jer su snimci s raskošnog safarija objavljeni u jeku recesije koja je žestoko pogodila široke slojeve društva.

Optužbe protiv bivšeg španskog kralja vratile su Juana Carlosa u medijsku žižu mjesec nakon što je objavio da se potpuno povlači iz javnog života. Bio je ključna figura u španskoj tranziciji prema demokratiji nakon smrti generala Franca 1975. Bivši kralj je kao 81-godišnjak 2. juna, na petu godišnjicu abdikacije, objavio da se sasvim povlači iz javnog života. No bez obzira na to i dalje kao član kraljevske porodice uživa imunitet.

Za njega se pričalo da je imao stotine i stotine ljubavnica. Amadeo Martinez Ingleso njemu je napisao knjigu: “Juan Carlos: kralj sa 5000 ljubavi”. Nikad se nije razveo od kraljice Sofije.

altkralj sa suprugom, sinom i unukama 

Bivša ljubavnica optužila ga je i da je na računima u švicarskim bankama držao novac čije je porijeklo htio skriti. Prema onome što je objavio list El Espanol, bivši španski kralj koristio je svog nećaka Álvara Jaimea de Orleans-Borbóna da otvori više tajnih računa u Švicarskoj, a onda je advokat Dante Canonica manipulirao tim novcem kako bi zavarao tragove. Osim toga, Corinna zu Sayn-Wittgenstein optužila ga je da je upotrijebio njeno ime kad je kupovao imanje u Maroku.

Španska kraljevska kuća opterećena je nizom skandala. Najmlađa kći Cristina također je bila predmet istrage zbog korupcije zbog koje je zatvoren njezin suprug. Njezin muž Iñaki Urdangarin osuđen je na pet godina zatvora i od juna je na odsluženju kazne.

Football news:

Bruno was named player of the month in the Premier League for the second time in a row
Giovanni van Bronckhorst: I can't imagine Barcelona without Messi
Zlatan on the future in Milan: Ibra is not a player for the Europa League
Fiorentina wants to get Higuain as part of Chiesa's exchange to Juventus
Direct shots from a corner are a deliberate technique of the team from Portugal. Scored the winning goal in the 91st and moved closer to the Europa League
Brescia reported that Balotelli weighs 100 kg. He gained 8 kg of extra weight
60 years ago, the USSR team was the first to win the Euro