Bosnia and Herzegovina

Skinuta oznaka tajne sa dokumenata o stanju u toku pandemije u Italiji

RIM - U Italiji je skinuta zabrana objavljivanja, to jest oznaka "državna tajna" sa pet zapisnika sjednica naučno-tehničkog komiteta na čijim preporukama je italijanska vlada donosila odluke na vrhuncu pandemije COVID-19, piše američki "Hafington post".

"Objavljeni dokumenti će omogućiti da Italijiani saznaju šta je motivisalo Vladu da proglasi karantin u vrijeme pandemije virusa korona, čak i u oblastima gdje zaraze nije bilo", saopštila je nevladina organizacija "Fondacija Einaudi", koja se još od marta, kada je počela pandemija, bori da zapisnici sa sjednica Vladinog naučno-tehničkog komiteta budu objavljeni u javnosti.

Prvi zahtjev Fondacije Vlada je odbila motivišući svoju odluku "zaštitom javne bezbjednost i reda", a zatim je Fondacija podnijela tužbu administrativnom sudu, dobila spor, ali je Vlada u Rimu i dalje odugovlačila da dokumente učini dostupnim javnosti.

U spor je bila uključena čak Komisija italijanskog parlamenta za bezbjednost Republike (COPASIR).

Na kraju, Fondacija se, pozivajući se i na zakon o "slobodi informacija", obratila premijeru Đuzepeu Konteu, koji je odobrio publikovanje dokumenata.

Prema saopštenju Fondacije "Einaudi", zapisnici tehničko-naučnog komiteta sa sastanaka u jeku pandemije virusa COVID-19, biće objavljeni danas.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally