Bosnia and Herzegovina

Špinat, blitva i kelj čuvaju zdravlje

Na spisku zdravih namirnica suvereno vlada povrće koje obiluje hranljivim sastojcima, a u sebi kriju brojna ljekovita svojstva!

Zbog niskog sadržaja masti i kalorija, a visokog sadržaja vitamina i minerala povrće ima odlična antioksidativna svojstva koja naš organizam štite od bolesti i jačaju nam imunitet. Takođe, zbog sadržaja vlakana apsorbuju višak vode i podstiču rad sistema za varenje.

Najpopularnije i najčešće konzumirano zeleno lisnato povrće nije i najzdravije. Stručnjaci preporučuju tri najzdravije vrste zelenog lisnatog povrća, koje svakako zaslužuju svoje mjesto na tanjiru.

Tamno lisnato povrće sadrži brojne vitamine, kojih nema u voću, a za njihov unos suplementima potrebno je mnogo tabletica!

Špinat

Ovo povrće je bogat izvor željeza, kalcijuma i velikog broja vitamina. Jedna od najvažnijih karakteristika špinata je ta što se efikasno bori protiv raka prostate, najefikasnije od svih ostalih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ako se špinat konzumira kuhan, preporučuje se da kuhanje ne traje duže od jednog minuta, kako bi se zadržala sva ljekovita svojstva ove biljke. Odličan je i sirov, u obliku salate.

Blitva

Blitva je jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, a većini ljudi je i ukusna. Odličan je izvor vitamina A i C. Bogata je željezom i vlaknima. Naučnici su dokazali da blitva štiti zdravlje srca, očiju, sistem za varenje i smanjuje učestalost glavobolja. Blitvu treba kuhati tri do pet minuta kako ne bi izgubila svoja ljekovita svojstva.

Kelj

Bogat je vitaminima A, C, K i B6. Takođe je odličan izvor magnezijuma i kalcijuma. Njegova antioksidativna svojstva smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući i neke vrste raka. Kelj će sniziti nivo lošeg holesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i štititi zdravlje vaših očiju.

(Novosti.rs)

Football news:

Carlo Ancelotti: Seamus Coleman is on a par with Ramos, Terry and Maldini
Mainz have sacked coach Baerlocher. The players went on strike because of the removal of the forward Salai
PSV for 9 million euros signed the defensive midfielder of Toulouse sanghar. They were Interested in Spartak
In the Premier League now give a penalty for almost any hit of the ball in the hand in the penalty area. Neither the players, nor the coaches, nor, it seems, the referees themselves like this
Granada's sponsor posted a picture of Joao Felix's heat map in the form of a penis after 1-6 with Atletico. Andalusians demand an apology
Safonov, Chalov and Magkeev were called up to the Russian U21 team for the matches against Estonia and Latvia
Khabib was ranked seventh in the ranking of the best-selling athletes of 2020. First place for Messi, second — for Ronaldo