Bosnia and Herzegovina

Suturlija postaje novi park prirode

Građani ove godine treba da dobiju novi park prirode Suturlija i dodatne sadržaje za rekreaciju, čije je idejno rješenje predstavljeno danas u Gradskoj upravi.

Idejno rješenje za novu rekreativnu zonu, koja se nalazi svega tri kilometra od centra grada, gradonačelniku Igoru Radojičiću danas je zajedno s timom arhitekata prestavio Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada i inicijator ovog projekta.

Talić je rekao da su u proteklih godinu i po dana trajale aktivnosti na pripremi projekta i potrebne dokumentacije za početak radova, a da su, za početak, bili fokusirani na lokalitet donjeg toka Suturlije, gdje su planirali razvoj rekreativnih sadržaja.

"Planirali smo da se novo izletište, koje bi služilo svim građanima, ali i školarcima za izlete, prostire na oko hektar i po gradskog zemljišta", precizirao je Talić.

Prema njegovim riječima, ovaj dio je već poribljavan, kako bi Suturlija bila prepoznatljiva i po ribljem fondu.

"Želja nam je da se razvija i prostor za sve sportske aktivnosti, pogotovo što su na ovom lokalitetu već aktivni penjački klubovi", pojasnio je Talić.

Istakao je da je Suturlija veliki potencijal i dodao da je juče započeta jedna faza koja treba da sve okupi oko donjeg toka.

"U narednom periodu plan je da generacije koje budu dolazile nadograde koncept i da to bude jedna izletnička i sportsko-rekreativna oaza", zaključio je Talić.

Radojičić je rekao da građani već imaju naviku da dolaze na Suturliju te da ovu lokaciju treba dalje uređivati.

"Ove godine može se raditi jedna od faza ovog projekta budućeg parka prirode Suturlija. Osim infrastrukture, građani traže i prostor za rekreaciju, izlete, bavljenje sportom i zdravim životom. U tom pravcu proteklih godina ima niz inicijativa na različitim krajevima grada", kazao je Radojičić.

Miloš M., koji živi u blizini Suturlije, smatra da je ovaj dio grada jedna prelijepa prirodna oaza, koja je i ranije trebalo da bude sređena, kako bi građani imali još jedno mjesto za izlete.

"Suturlija je veliki potencijal grada i vjerujem da će i veliki broj turista koji dolazi u grad biti zainteresovan da posjeti ovaj budući park prirode", istakao je on.

Football news:

Ribery about the robbery: the Fans and Florence to support me. Fiorentina forever!
Vinicius tested negative for the coronavirus. He will be able to play with Alaves
The tournament-the return of MLS-is still a failure. Spend in Florida (7-11 thousand cases per day), players are afraid of the virus and complain about food
Zinedine Zidane: I'm Tired of saying that real have not won anything yet. Ahead of the next final
David Silva: I will miss Manchester City💙
Giovanni Simeone: I Would like to play under my father's guidance. I dream of Atletico
Van der Vaart on Maguire: he tells his wife every day: I screwed up, but I still get paid a lot