logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

'SVA ROBA MORA BITI U SKLADIŠTIMA DO PODNE SUTRA': Ovim riječima Karadžić je najavio Srebrenicu, a beogradska advokatica NACIJI objasnila kako je ZLOČINAC davao instrukcije ubicama SREBRENIČANA!

Sudija Jonsen je naveo da je Karadžić bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali Srebreničane. Karadžić je imao zločinačku namjeru Udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, istaklo je Žalbeno vijeće.

Nakon gostovanja lidera LDP Čedomira Jovanovića i radikalskog vođe Vojislava Šešelja u emisiji Hit Tvit na Pinku, kod voditeljke Verice Bradić, mnogi su ostali zbunjeni njihovom komunikacijom, ali i mnogim kontroverznim stavovima.

Najviše polemike bilo je oko njihovog komentarisanja presude Karadžiću u Hagu.

foto: Printscreen

Mnogi korisnici društvenih mreža stekli su utisak da ni jedan ni drugi nisu baš sigurni za šta je tačno osuđen na doživotnu robiju bivši predsjednik Republike Srpske. Jovanović je bio prilično siguran da je to zato što je u isto vrijeme bio i vrhovni komandat Vojske Republike Srpske, dok je Šešelj smatrao da je osuđen po komandnoj odgovornosti.

foto: Youtube printscreen

Advokatica Tijana Kojović, partner u firmi BDK Advokati, u podužem "izlaganju" na Twitteru, pokušala je da preciznije definiše šta je tačno tužilac u Hagu stavio na teret Radovanu Karadžiću, pritom se osvrnuvši na nepoznavanje materije i Jovanovića i Šešelja.

altTijana Kojović@tkojovic  

Aj da poveruijemo da je Čeda dobrica koji se vucara po Pinku sa Šešeljom da bi ugrabio svaku priliku da na naci frekvenciji edukuje građane o presudi Karadžiću. Možemo u toj fikciji da pozdravimo dobre namere a da budemo vrlo razočarani u rezultat.

 32Twitter Ads info and privacy

 See Tijana Kojović's other Tweets   

altTijana Kojović@tkojovic · 20h Replying to @tkojovic

On je tamo mucao otprilike i delovao kao neko ko ni ne zna zašto osuđuje Karadžića dok je prevejani Šešelj lupao tako da zvuči učeno. Karadžić nije osuđen po komandnoj odgovornosti, kako to kaže Šešelj, niti zato što je bio vrh. komandant, kako kaže Čeda.

altTijana Kojović@tkojovic 

Osuđen je za 4 zajednička zloč. poduhvata, od kojih se 1 odnosi na genocid u Srebrenici. Sud utvrdio da je sa ostalim članovima delio zajedničku nameru da se ubije svaki sposoban bosanski Musliman iz Srebr, što prema sudu znači da se unište bosanski Muslimani Srebrenice kao takvi

 35Twitter Ads info and privacy
altTijana Kojović@tkojovic 

Tu je nameru počeo da deli najkasnije 13.jula oko 8. uveče.

 25Twitter Ads info and privacy
altTijana Kojović@tkojovic 

Tad je Deronjića pitao “koliko hiljada” zarobljenika je u tom trenutku u Bratuncu, Deronjić jodgovorio: “Dvije hiljade, bit će ih i više” a Karadžić mu rekao: "Sva roba mora biti u skladištima do podne sutra, ne tu, nego drugdje."

 32Twitter Ads info and privacy

 See Tijana Kojović's other Tweets   

altTijana Kojović@tkojovic 

Odmah nakon toga, nalazi sud, Beara i Deronjić raspravljaju ne da li nego gde će da pobiju zarobljene Muslimane.

 29Twitter Ads info and privacy
altTijana Kojović@tkojovic 

Nakon toga, sud se bavi načinima na koji je Karadžić doprineo sprovođenju ZZP-a. Između ostalog, znajući da su u toku operacije ubijanja, 14. jula je proglasio ratno u Srebrenici koja je već bila pala a to je olakšalo sporvođenje ubijanja.

 34Twitter Ads info and privacy

 See Tijana Kojović's other Tweets  

"Deronjić" koji se pominje u njenim tvitovima je Miroslav Deronjić, na početku rata u BIH nalazio se na funkciji predsjednika SDS-a Bratunca kao i tzv. kriznog štaba opštine Bratunac.

Prema nekim navodima, izdao je naređenje za napad na selo Glogovo 8. maja 1992. godine pri kojem su srpske snage zapalile selo i pobile civilno stanovništvo sela.

Deronjić je uhapšen od strane SFOR-a u Bratuncu 2002. godine i prebačen u pritvornu jedinicu međunarodnog suda u Hagu. Pred međunarodnim sudom pravde u Hagu Deronjić je optužen za zločin protiv čovječnosti koji je u potpunosti priznao.

Nakon priznanja osuđen je na deset godina zatvora. Zatvorsku kaznu je izdržavao u švedskom zatvoru Kumla.

Nakon kraće bolesti Deronjić je preminuo 19. maja 2007. godine.

Što se tiče same optužnice protiv Karadžića i presude, stvari stoje ovako.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu proglasilo je Radovana Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, a Vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu u tački jedan proglasivši da nije kriv za genocid u sedam bosanskih opština.

Takođe, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu potvrdilo je četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP) u presudi, uključujući UZP za Sarajevo, UZP za Srebrenicu, sveobuhvatni UZP, UZP za uzimanje talaca.

Govoreći o žalbama koji se tiču zaključaka o progonu, predsedavajući Žalbenog vijeća sudija Jonsen je rekao da Odbrana nije pokazala da je prvostepeno Vijeće pogriješilo u rezonovanju. Žalbeno vijeće odbacilo je žalbu odbrane da je suđenje bilo nepravično.

Žalbeno vijeće je zaključilo da nije bilo grešaka pri zaključivanju dešavanja na Markalama u Sarajevu, što je prigovarala odbrana. Karadžić je imao zločinačku namjeru Udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, istaklo je Žalbeno vijeće.

foto: Prentscren

Zaključci prvostepene presude u vezi sa Srebrenicom se u principu tiču saznanja optuženog za dešavanja u Srebrenici. Karadžić je najviše naglašavao svoj navod da nije imao saznanja za događaje u Srebrenici prije i tokom samih dešavanja, te da je saznao tek naknadno. Jonsen je rekao da Karadžić nije pokazao da je Prvostepeno vijeće pogriješilo kada se oslonilo na Direktivu 7, koju je Karadžić potpisao i u kojoj je naredio da se stvore “nepodnošljivi uslovi bez nade za dalji opstanak”.

Žalbeno vijeće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom Bošnjaka s područja Srebrenice. Progon Bošnjaka se odnosi na prisilno preseljenje žena, djece i staraca sa područja Srebrenice. Žalbeno vijeće je potvrdilo da Pretresno vijeće nije pogriješilo u slučaju Srebrenice govoreći o Karadžićevoj naredbi da se zarobljeni odvedu na “neko drugo mjesto”. Sudija Jonsen je naveo da je Karadžić bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali.

foto: Profimedia

Govoreći o ubistvima nakon pada Srebrenice, Vijeće je utvrdilo da je znao za ubistva u julu 1995.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO