Bosnia and Herzegovina

Thomas Bach dobitnik Nagrade za mir

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach dobitnik je ovogodišnje Nagrade za mir koju od 1990. dodjeljuje Seoul Peace Prize Cultural fondacija.

Bach je prestižnu nagradu dobio zbog njegovih napora za zajedničkim nastupom Sjeverne i Južne Koreje na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu 2018. i zbog promjena u olimpijskom pokretu pod njegovim vodstvom.

- Predsjednik MOO-a Thomas Bach čovjek je koji nosi misiju olimpijskog duha, on je primjer koji istinski živi ono što podučava. Predsjednik Bach promovirao je prijateljstvo i sklad širom svijeta. Bavljenjem sportom uvelike je pridonio rješavanju sukoba i podjela u mnogim regijama. Time se pokazao kao veliki olimpijski prvak koji se posvetio miru, istakuo je predsjednik fondacije Yeom Jae-ho.

Uz to, naglasio je i Bachovu potporu izbjeglicama sportašima, a uspostavljanjem olimpijskog tima sportaša izbjeglica, skrenuo je pozornost i na ovo aktualno pitanje na globalnoj razini.

Zbog pandemije i strogih zdravstvenih mjera, Bach nije prisustvovao ceremoniji u Seulu, već putem video konferencije, a a nagradu je u njegovo ime primio jedan od najutjecajnijih Korejaca, bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

- Svrha Olimpijskih igara uvijek je bila naglašavanje mira kroz sport. Kada je Pierre de Coubertin osnovao MOO 1894. godine, bio je u pratnji šest budućih dobitnika Nobelove nagrade za mir. Kao i druge mirovne inicijative, ponekad i ne uspijemo. Svjesni smo "da sport sam ne može stvoriti mir, odluke o ratovima i miru su u rukama politike. A sport može biti inspiracija za rješavanje problema na prijateljski način, rekao je Bach u zahvalnom govoru.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two
Suarez's Italian language examiners were suspended for 8 months. An investigation is underway against the Director of Juve Paratici
Zinedine Zidane: I Never felt untouchable at Real Madrid. Criticism is normal
Marca made a Grand Declaration of love to Ramos. On the front page-100 reasons to extend Sergio's contract with Real Madrid
Manchester United can invite Tuchel. The coach of PSG is Interested
Napoli stadium renamed in honor of Maradona