Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Trifunović: Penzioneri u Srpskoj zadovoljni povećanjem penzija

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović izjavio je da su penzioneri zadovoljni povećanjem penzija za 10 odsto, te najavio da će sa Vladom Srpske razgovarati o dodatnom povećanju u ovoj godini.

"Riječ je o najvećem procentualnom povećanju koje se u zadnjih nekoliko godina dogodilo. Do sada su penzije redovno usklađivane svakog 1. januara i najveće redovno usklađivanje je bilo ove godine od četiri odsto", rekao je Trifunović.

On je podsjetio da su sa Vladom Srpske, imajući u vidu događaje na globalnom nivou, rast inflacije i cijena, još u martu dogovorili da se penzije povećaju i da je Vlada tu odluku donijela u aprilu.

"Od aprila cijene su još porasle i očekujemo i razgovaraćemo sa Vladom Srspke da se u ovoj godini obezbijedi još jedno povećanje penzija da bi se koliko-toliko zadržao standard penzionera na pristojnom nivou", naglasio je Trifunović.

On je dodao da će sljedeće sedmice tražiti razgovor sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske počeo je u srijedu, 8. juna, isplatu penzija za maj, koje su uvećane za 10 odsto.

Majskom isplatom obuhvaćen je ukupno 272.521 korisnik prava, a potrebno je 115,73 miliona KM u neto iznosu, odnosno 117,16 miliona KM u bruto iznosu.