Bosnia and Herzegovina

Trumpov čovjek u Berlinu želi osnažiti konzervativce u EU

Američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell, vrlo lojalan predsjedniku Donaldu Trumpu, izjavio je u razgovoru za američki novinski portal Breitbart da želi osnažiti konzervativne političke pokrete u Europi. U vjerojatno slučajnoj, ali znakovitoj podudarnosti s porukom koju je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila iz Osijeka, Trumpov čovjek u Berlinu dodao je kako svjedočimo “buđenju tihe većine onih koji odbacuju elite” te da to buđenje predvodi Trump. 

Poticaj AfD-u?

Njemačka vlada danas je zatražila od SAD-a da objasni veleposlanikove izjave koje smatra kontroverznim jer zvuče kao miješanje stranog veleposlanika u unutarnju politiku druge zemlje, i to na način koji možda potiče krajnje desni pokret Alternativa za Njemačku (AfD). Grenell u spornom intervjuu za Breitbart nije spominjao AfD, nego je izrijekom spomenuo samo austrijskog kancelara Sebastiana Kurza iz Austrijske pučke stranke (ÖVP), koji ipak nije krajnja desnica, ali jest zaokrenuo smjer svoje stranke i čitave Austrije udesno, prema konzervativnijoj politici, i to nakon lošeg iskustva koje je Austrija imala s primanjem izbjeglica u jeku migrantske krize u ljeto i jesen 2015., kada je njemačka kancelarka Merkel promovirala politiku dobrodošlice migrantima.

– Mnogi konzervativci iz raznih dijelova Europe kontaktirali su me i rekli da osjećaju da se događa preporod. Apsolutno želim osnažiti druge konzervativce diljem Europe, druge lidere. Mislim da se diže val konzervativnih politika koje uzimaju maha zbog propalih politika ljevice – rekao je veleposlanik Grenell.

Predsjednica u trendu

Suočen s kritikama svog nastupa na Breitbartu, Grenell je na Twitteru objasnio da je smiješno tvrditi da podržava kandidate ili stranke, no da i dalje stoji pri tvrdnji da se događa preporod u kojem tiha većina odbacuje elitu i mjehur od sapunice u kojem ta elita živi. Moguće je da taj trend, o kojem govori Trumpov čovjek u Njemačkoj, vidi i pokušava iskoristiti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kad govori o tome da su se u Hrvatskoj “političke elite otuđile od naroda” i da politika “mora izaći iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želi”.

Ranije, kad je predsjednica Grabar-Kitarović javno promovirala tezu da je u Bosni i Hercegovini broj džihadista i povratnika sa stranih ratišta veći od službenih procjena, neki su diplomati u neslužbenim razgovorima također u takvoj retorici vidjeli pokušaj pozicioniranja bliže Trumpu, kojemu je oštra retorika o opasnosti od islamističkog terorizma jedna od omiljenijih. Predsjednica Grabar-Kitarović trebala bi ponovno susresti Trumpa na summitu NATO-a 11. i 12. srpnja u Bruxellesu.

Football news:

Atalanta extended the winning streak to 11 matches, beating Sampdoria-2:0
Milner played his 536th game in the Premier League and was ranked in the top 5 of the League in games played
Barca midfielder Fati is removed in the Derby with Espanyol. He spent 5 minutes on the field
Suarez scored 195 goals for Barcelona and finished third in the club's top scorer list
Daniele de Rossi: People call Messi cowardly, but they are afraid to ask their wives for a remote control from the TV
Daniele de Rossi: Ronaldo is comparable to Messi in goals and trophies, but Leo's game is more fun
Pep about 5:0 with Newcastle: Manchester City tries to score more goals out of respect for the tournament and the opponent