Bosnia and Herzegovina

Turska osudila na zatvorsku kaznu lokalnog uposlenika američkog konzulata

Nazmi Mete Canturku, turskom sigurnosnom radniku u istanbulskom konzulatu, određena je kazna zatvora od pet godina i dva mjeseca. Sud nije pritvorio Canturka, što znaći da će on biti na slobodi čekajući da uloži žalbu na presudu.

Suđenja američkim građanima i službenicima konzulata u Turskoj među brojnim su izvorima nesuglasica između dvije NATO saveznice, čije su se veze zategnule razlikama oko politike prema Siriji i turske nabavke ruskog sistema proturaketne odbrane.

Brige oko njihovih međusobnih odnosa izašle su u prvi plan u posljednjim sedmicama kada je Turska testirala proturaketni sistem S-400, izazivajući bijesnu reakciju Washingtona.

U završnoj argumentaciji u utorak, Canturk je negirao da je sljedbenik imama sa sjedištem u SAD-u, Fetullaha Gulena, koga Turska optužuje za neuspjeli pokušaj puča, i kazao je da je njegovo radno mjesto zahtijevalo koordinaciju s lokalnim zvaničnicima u sigurnosnim pitanjima.

- Po naredbama mog pretpostavljenog, sastajao sam se s ljudima u okviru mog posla. Ti ljudi su bili civilni službenici koje je imenovala vlada. Nije mi bilo moguće znati da li su oni bili umiješani u krivična djela - kazao je.

Njegova supruga Sevim i kćerka Irem također su bile optužene za članstvo u terorističkoj organizaciji ali su oslobođene.

Canturk je treći službenik američkog konzulata koji je osuđen. Hamza Ulucay osuđen je na četiri i po godine zatvora pod optužbama za terorizam. Metin Topuz, prevodilac u američkoj agenciji za borbu protiv narkotika u konzulatu u Istanbulu, osuđen je u junu na devet godina zatvora zbog pomaganja Gulenovoj mreži.


Analitičari tvrde da bi se odnosi između Ankare i Washingtona  mogli dodatno pogoršati ukoliko Joe Biden, demokratski kandidat i favorit u anketama javnosti, pobijedi na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Schalke terminated the contract with Ibisevic and suspended Bentaleb and Harit
Bielsa, flick, Klopp, Lopetegui and Zidane are the contenders for the best coach of the year award
Messi, Ronaldo, Lewandowski, Ramos, de Bruyne and 4 Liverpool players are among the contenders for the best
Zlatan about getting the Swedish Golden ball: I Plan to win it in 50 years
Anton Ferdinand was racially abused in comments to a post about a documentary about racism and Terry
Zlatan is named player of the year in Sweden for the 12th time
Ronaldo scored the 70th goal in home matches of the Champions League, repeating the record of Messi