Bosnia and Herzegovina

Turska pozvala EU i druge da poštuju njena prava na istočnom Mediteranu

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske navelo je da nema odstupanja u zaštiti interesa turskog naroda na kopnu, moru ili u zraku, komentarišući posljednja dešavanja na istočnom Mediteranu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Turska je za dijalog na svakoj platformi u vezi s pravednom raspodjelom prirodnih resursa u regiji", navodi se u saopćenju objavljenom nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske u Ankari kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dodaje se da Turska poziva Evropsku uniju (EU) i druge organizacije da poštuju prava i interese Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar na istočnom Mediteranu.

"Turska poziva zemlje koje svojim postupcima krše međunarodno pravo da djeluju razborito, posebno po pitanju demilitarizacije ostrva", navelo je Vijeće nacionalne sigurnosti Turske te poručilo:

"Turska koja je u svakom regionalnom i globalnom sukobu uvijek bila na strani zakona i pravde, svoje stavove i postupke na istočnom Mediteranu također je poduzela, vođena istim principima", navodi se u saopćenju.

Poručeno je također da će Turska i dalje poduzimati potrebne napore kako bi se uspostavili mir i sigurnost u Siriji.

"Turska će zadržati svoju poziciju kako bi se osigurali mir i prosperitet u Siriji i Libiji gdje zagovara borbu protiv terorizma i uspostavljanje stabilnosti", navodi se.

Na kraju se dodaje kako Turska poziva međunarodnu zajednicu da poduzme potrebne korake protiv terorističkih organizacija koje uzurpiraju slobodu i resurse potlačenih zemalja i naroda.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Morelos scored the 21st goal in European competition for Rangers, repeating Mccoist's record
Tottenham were the first Premier League clubs to lose in the European Cup season
Arsenal have not conceded at home for the first time since July 1. Goalkeeper Runarsson made his debut for the Londoners
Sandro Tonali: Milan on the crest of a wave. The Rossoneri shirt is pressing, but I'm getting in shape
Kadyrov's adviser hit the judge in the groin, and his son was dismissed from Akhmat and banned for three years. At first they all denied
AEK Carrera lost both matches in the Europa League with a total score of 1:5
Stefano Pioli: Milan have not achieved anything yet. The season is long, we will face difficulties