Bosnia and Herzegovina

TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN PRESJEKAO: 'Dvodržavno rješenje se mora postaviti za pregovarački sto'

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako je došlo vrijeme za raspravu o realističnom prijedlogu dvodržavnog rješenja na podijeljenom otoku Kipru i dodao je da parametri trenutnih razgovora nisu održivi.

Govoreći na konferenciji za novinare s predsjednikom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom u Ankari, Erdogan je izjavio da je pristup kiparskih Grka blokirao i ranije pokušaje u nalaženju rješenja.

“Mora se shvatiti da nikakav rezultat nije postignut u okviru trenutnih parametara, nakon pregovaračkog procesa koji je trajao duže od pola stoljeća. U ovoj fazi, mi vjerujemo da bi pokretanje razgovora na osnovi federacije bilo gubljenje vremena. Stoga, vjerujemo da se dvodržavno rješenje mora postaviti za pregovarački sto s realističnim prijedlozima”, rekao je Erdogan.

Turska je i ranije tvrdila da je dvodržavni mehanizam potreban za rješavanje kiparskog pitanja, ali je optužila vladu kiparskih Grka za nedovoljni angažman u razgovorima.

Tatar je kazao da je turski prijedlog da se održi neformalni sastanak između Turske, Sjevernog Kipra, kiparskih Grka, Grčke i Ujedinjenih nacija “posljednja šansa” za sporazum.

U ovom je mjesecu Sjeverni Kipar djelimično otvorio priobalni grad Varosha, ogradom ograđeno turističko mjesto napušteno na ničijoj zemlji od 1974. godine, u potezu koji su kritikovale Sjedinjene Države, Grčka i kiparski Grci.

Erdogan, koji je najavio da će posjetiti Sjeverni Kipar 15. novembra, izjavio je kako želi piknik u Varoshi.

“Vjerujem da bi bilo korisno da svi zajedno tu imamo piknik. Mi posmatramo grad sa naših ekrana ovdje, ali želimo lično biti u njemu. S Božijom pomoći, mi ćemo to i učiniti”, rekao je turski predsjednik, prenosi Reuters.

Kipar je podijeljen nakon turske invazije u 1974. izazvane kratkim pučem pod uticajem Grčke. Evropska unija primila je otok u svoje članstvo u 2004. godini, predvođen međunarodno priznatom vladom kiparskih Grka na jugu. Sjeverni dio otoka je otcijepljena država kiparskih Turaka, koju jedino priznaje Ankara. Posljednji pokušaji reunifikacije između dvije kiparske strane propali su sredinom 2017. Obje strane međusobno se optužuju za propast razgovora, a Ankara optužuje EU da krši zakone priznavanjem samo kiparskih Grka.

Football news:

Holand continues to insist that he is a monster. Fastest in the history of the Champions League scored 15 goals (and added 16)
Koeman on the victory over Dynamo Kyiv: We achieved our goal-we reached the playoffs
Solskjaer on 4:1 with Istanbul: Manchester United played intensely, enjoyed the match. We want to be 1st in the group
Forward Ferencvaros Troll Cristiano: celebrated a goal in his style. Ronaldo responded with a goal and a very angry look
Morata scored 5 goals in 4 games in the Champions League for Juve. His best result is 5 in 12 games in the 2014-15 season
Holand has scored 15 goals in the Champions League the fastest. 7 games better than the record
Ludicrous omission of the Champions League match: the Brugge forward did not want to transfer to the bus, and he was kicked out