logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Turski sud osudio stotine vođa propalog puča

Sud je osudio 17 bivših vodećih vojnih zapovjednika na 141 kaznu doživotne robije, javila je državna novinska agencija Anadolija.

Oni su optuženi za "kršenja Ustava" korištenjem "prinude i nasilja u pokušaju da svgnu parlament i tursku vladu" i "pokušaj ubistva predsjednika tokom dešavanja u julu 2016. u kojima je ubijena 251 osoba", navodi se u agencijskoj vijesti. 

Suđenje je održano u najvećoj turskoj sudnici unutar zatvorskog kompleksa u Sincanu, predgrađu prijestonice Ankare, posebno izgrađenom za suđenja vezana s optužbama za puč. 

Ukupno 26 vojnih generala, uključujući i zapovjednika zrakoplovstva Akina Ozturka, optuženi su da su vođe propalog puča, a Mehmed Disli, bivši general, među onima je kojima su izrečene kazne doživotne robije.

Od osumnjičenih, njih 176 već je u zatvoru, 35 je na slobodi čekajući suđenje i 13, među kojima je imam sa sjedištem u Sjedinjenim Državama Fetullah Gulen, proglašeno je bjeguncima. 

Ankara optužuje Gulena za orkestriranje puča i traži njegovo izručenje.

Na hiljade osumnjičenih za povezanost s pučem je uhapšeno, suđeno i osuđeno u masovnoj kampanji protiv njih nakon pokušaja puča u 2016., prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO