Bosnia and Herzegovina

U FEDEREROVOJ KUĆI NASTAO LOM ZBOG ĐOKOVIĆA: Sve zbog prekida sezone... Veliki SKANDAL trese svjetski tenis!

Iskusni Italijan, trenutno stručni konsultant tamošnjeg Sky Sport, Paolo Bertoluci analizirao je način na koji će pandemija koronavirusa pogoditi "veliku trojku" svjetskog tenisa - Đoković, Nadal, Federer.

Italijan se osvrnuo i na tri turnira koja je Đoković osvojio i tako vezao niz od 18 pobeda u isto toliko mečeva. 

"Ako izuzmemo 2017. godinu, kada je bio neprepoznatljiv šest mjeseci, on već oko pet godina dominira teniskom scenom. Niko ne pobjeđuje kao on i na travi, i na betonu i na šljaci. Federer pobjeđuje više na travi i u dvorani, Nadal na šljaci, ali on pobjeđuje svugdje. Neko je, podrubljivo, rekao da su u Federerovoj kući proslavili ovu pauzu jer bi Đoković ove sezone uspio da osvoji još dva Grend slema čime bi se značajno približio rekordu Švicarca", rekao je Bertoluci.

altFOTO: EPA/LUKAS COCH

Potez Wimblendona da otkaže ovogodišnje izdanje ocijenio je kao pametan.

"Da, prema mojem mišljenju tenis je napravio prave poteze. To je prvi sport koji odmah sve zaustavio, odmah je suspendovao pet, šest nedjelja u Evropi, a sada i sezonu na travi. Mislim da bi bilo potrebno čudo da se sezona nastavi na betonu u SAD, verovatnije je da to bude tek u septembru", dodaje 68-godišnjak.

FOTO: EPA/AELTC/FLORIAN EISELE

Otkazivanje Wimblenjdona, kao i pomeranje Olimpijskih igara u Tokiju, udarac je za Federera, ocjenjuju mnogi. "Mislim da će on iste ciljeve imati i 2021. godine. Na kojem nivou, to je teško reći. U njegovim godinama svaka godina koja prođe računa se kao da je u godinama mačke. Propustiti godinu dana ne škodi toliko mladima, ali kada uđete u četvrtu deceniju života svaka sezona je komplikovanija, dodatno kada ste blizu 40. Ovo se najviše odnosi na njega, malo manje na Nadala, a najmanje na Đokovića. Istina je da su oni veliki šampioni i da će to iskoristiti da lakše prebrode ove mjesece neaktivnosti, ali siguran sam da će platiti. Sa druge strane, mladim igračima jesu potrebni mečevi kako bi sakupili iskustvo, što se neće desiti, ali svakako mislim da će se njihov zaostatak (za 'velikom trojkom') smanjiti", jasan je Italijan.

(Kurir/SB)

Vezane vijesti

Football news:

FIFA on punishing players for gestures in memory of George Floyd: it is Necessary to use common sense and take into account the context
Alba about Messi: His enthusiasm after his return is infectious for Barca
Brown on Sancho: Manchester United need a combination of talent and excitement. So it was with Ronaldo
Schalke did not buy Todibo from Barca for 25 million euros
Jurgen Klopp: Liverpool are still not Champions. We need to work hard
Lorenzo Pellegrini-Totti's heir and the new king of assists. It revives the role of playmaker under the striker
5 players and 2 coaches of Barca got sick with coronavirus. There were no symptoms (RAC1)