logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Uhapšen ruski historičar koji je raskomadao svoju saradnicu

Poznati ruski historičar Oleg Sokolov uhapšen je u subotu u Sankt Peterburgu pod sumnjom za ubistvo nakon što je izvučen iz rijeke s ruksakom u kojemu su bile dvije ženske ruke, javlja BBC.

Sokolov je pijan pao u rijeku Mojku dok se pokušavao riješiti dijelova tijela, izvijestili su lokalni mediji.

Policija je zatim otišla u njegov stan gdje je otkrila raskomadano tijelo 24-godišnje žene, njegove bivše studentice.

Profesor Sokolov, koji je radio na državnom Univerzitetu u Sankt Peterburgu, veliki je stručnjak za Napoleona i odlikovan je najvišim francuskim odličjem - Legijom časti koju je ustanovio sam Napoleon Bonaparte 1802. Njegova žrtva je Anastasija Ješčenko s kojom je Sokolov zajedno napisao niz radova, a s njom je i živio.

Policija je saopštila da je 63-godišnji muškarac spašen iz rijeke Mojke i uhapšen pod sumnjom za ubistvo. Dužnosnici su potvrdili za novinsku agenciju France Presse (AFP) da je riječ o Sokolovu.

"On je priznao krivicu", rekao je advokat Aleksander Počujev za AFP dodavši da Sokolov žali zbog toga što je učinio te da sada sarađuje sa policijom. Sokolov je navodno rekao policiji da je ubio svoju ljubavnicu tokom svađe i da joj je odrezao glavu, ruke i noge. Također je kazao da se planirao riješiti dijelova tijela prije nego što javno počini samoubistvo odjeven kao Napoleon.

Sokolov je napisao nekoliko knjiga o Napoleonu i surađivao je kao savjetnik za historijska pitanja na nekoliko filmova.

Također je bio član Francuskog instituta društvenih nauka, ekonomije i politike (Issep) koji je u subotu saopštio da ga je uklonio s položaja u naučnom odboru.

"Užasnuti smo .... zločinom za koji je kriv Oleg Sokolov", navodi se u saopštenju. "Nismo mogli ni zamisliti da bi on mogao počiniti takav stravičan zločin."

Themes
ICO