Bosnia and Herzegovina

Uprkos zabrani gradi se put kroz imanje manastira Visoki Dečani

Lokalne vlasti, uz podršku nadležnih u Prištini, počele su intenzivne radove na izgradnji magistralnog puta Dečani - Plav kroz zaštićenu zonu Manastira Visoki Dečani, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Iz Eparhije ističu da su ovih dana krenuli intenzivni radovi unutar zaštićene zone uprkos vrlo eksplicitne zabrane u zakonu samoproglašenog Kosova o specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Savjeta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji.

"Do sada je bilo više pokušaja da se naruši integritet zaštićene zone nezakonitim aktivnostima, ali sada je bez ikakvog skrivanja pokrenuta intenzivna aktivnost čiji je cilj da praktično završi gradnju puta i tako dugoročno ugrozi Manastir Visoki Dečani", navedeno je u saopštenju.

Iz Eparhije ističu da unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine, postojeća podzida se uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje, te da teretni i kamioni građevinske firme "Ljika" dovoze krupni šljunak, koji bageri raspoređuju po putu, a valjak poravnava, da se put proširuje za još nekoliko metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije i postavljaju široke cijevi za drenažu na nekoliko mjesta.

"Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno, već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. vijeka i manastirskim objektima", upozoravaju iz Eparhije raško-prizrenske i dodaju da o radovima nije obaviještena Komisija za zaštićene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni Manastir Visoki Dečani.

Eparhija Raško-prizrenska i Manastir Visoki Dečani, u čijoj se zoni ovaj magistralni put međunarodnog karaktera gradi, najoštrije osuđuju ovo otvoreno i bezočno kršenje zakona na štetu jednog od najznačajnijih spomenika UNESKO-a na ovom dijelu Balkana.

"Ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost institucija u Prištini da zaštite ovaj značajni manastir i spomenik svjetske kulturne baštine, već otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko Manastira, što će imati nesagledive posljedice", upozoravaju iz Eparhije.

Iz Eparhije raško-prizrenske naglašavaju da ovo nije jedini slučaj kršenja zakona i sudskih odluka na samoproglašenom Kosovu na štetu Manastira Dečani, te da opštinske vlasti u Dečanima već više od četiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava Manastira.

U saopštenju se ističe da ovakvo otvoreno neprijateljsko ponašanje i uništavanje prirodne okoline oko Manastira od kosovskih institucija predstavlja nesumnjiv pokazatelj krajnje ugroženosti srpske vjerske i kulturne baštine na ovom prostoru.

Eparhija i Manastir podsjećaju da je stav međunarodnih institucija i Savjeta za implementaciju zona da se završi ranije započeta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbjegne šteta koja se trenutno pravi.

"Eparhija raško-prizrenska će o svemu još jednom obavijestiti sve međunarodne predstavnike u Prištini i inostranstvu sa zahtjevom da se sa radovima hitno prestane, da se načinjena šteta popravi vraćanjem puta na prvobitnu širinu i Manastir zaštiti od daljeg agresivnog ponašanja kosovskih vlasti", dodaju iz Eparhije.

Football news:

Will Juventus take a 10th consecutive League title? Three out of four of our Serie A specialists think not
Norwich refused to sell Barca defender Aarons for 20 million pounds
Aston Villa bought winger Lyon Traore for 17 + 2 million pounds
Genoa have leased Zappacosta from Chelsea and Piazza from Juve
A Lebanese football player has died after being shot in the head. It was held near the funeral where shots were fired in the air
Arteta on Barca and Inter's Interest in Aubameyang: Arsenal are as big a club as they are
Aguero may miss another 1-2 months due to injury