Bosnia and Herzegovina

VIDEO/ Montažne kuće iz Mostara osvajaju švicarsko tržište

Unatoč izazovima pandemije virusa Covid-19, mali poduzetnici širom BiH nastavljaju s radom, ulaganjima i pripremom novih poslova.

Za nepune dvije godine, mladi tim u kompaniji Ekon ImmoGroup razvio je cijeli sustav za proizvodnju montažnih objekata, zahvaljujući dobrim poslovnim vezama sa švicarskim tržištem.

Novinare portala Akta.ba dočekuje Jasmin Sinanović, prokurist u poduzeću, te jedna od ključnih osoba iza ovog poslovnog poduhvata. I on, kao i Haric Hotić, vlasnik kompanije i član bh. dijaspore u Švicarskoj, pripadaju novoj generaciji poduzetnika. Obojica rođeni početkom devedesetih, danas se pojavljuju kao investitori prepoznatljivi u lokalnoj zajednici.

"Haric je rođeni Švicarac, vezu s BiH vuče na osnovu roditelja. Školovao se gore, živio. Povezali smo se, jer sam radio u kompaniji njegovog oca. Našli smo se na istoj frekvenciji i izuzetno uspješno surađujemo. On je razvio biznis u nekretninama, a zatim je započeo i s firmom koja se bavi montažnom gradnjom. Radio je dugo s firmama iz BiH kroz montažnu gradnju, uvozio u Švicarsku, montirao, naručivao. S vremenom se razvija ideja da pokrene samostalnu kompaniju koja bi radila proizvodnju u BiH. Tako je nastao Ekon ImmoGroup. Na taj način je mogao jamčiti poštivanje rokova i kvalitete koja se tražila u Švicarskoj. I tu je posao krenuo", prepričava Jasmin.

Velika sredstva su uložena u nabavku strojeva. Vlasnikova sestrinska firma u Švicarskoj je danas jedini kupac, tako da proizvodnja u Mostaru radi 100% izvoz za Švicarsku.

"Radimo proizvodnju gotovih montažnih elemenata, koji se na terenu spoje i čine montažni objekt. Svega četiri mjeseci od registracije izvezli smo troetažnu kuću s 250 kvadrata, i tako je posao krenuo. Ekipa se postupno uhodala, učili smo u procesu i danas imamo tim kojem možete povjeriti velike zadatke. Imamo tu odličnu suradnju i koheziju. Švicarska firma ugovora poslove u Švicarskoj, Basel, okolina Basela. Odrade arhitektonsko rješenje, nađu kupca. Bh. firma naručuje repromaterijal, organizira radnu snagu i proizvodnju", dodaje Jasmin.

Jasmin žali što se domaći dobavljači suočavaju s izazovom da nisu u mogućnosti pružiti jamstvo o podrijetlu drveta i termičkoj zaštiti.

"Jedna konstruktivna drvena greda ugrađena u zidni, krovni ili međukatni panel, ako govorimo o švicarskim standardima gradnje, mora imati jasnu informaciju odakle je došla, iz koje šume, je li netko imao pravo posijeći šumu, je li uradio pošumljavanje, a onda imate još niz zahtjeva u vezi čuvanja i termičke izolacije. Kod nas, još uvijek, ne postoji dovoljno razvijen sustav certifikacije u ovom smislu, što je nešto što se mora unaprijediti u budućnosti, kako bi se stvorio jedan širi lanac održive suradnje u proizvodnji, a onda i prema izvozu", dodaje Sinanović.

Radnu snagu razvijaju sami, s ljudima koji su ranije obavljali neke slične poslove.

"U BiH su nam radna snaga ljudi koji su imali iskustva s procesom proizvodnje i montaže čeličnih i aluminijskih konstrukcija, obično radnici iz te branše jer se i u našem slučaju radi o jako preciznom proizvodnom procesu. Ali moramo razvijati kadrove stručne za drvnu gradnju i montažu. Morate uzeti radnika koji ima osnove iz neke vrste proizvodnje i montaže te vam to bude temelj za daljnji rast. U suradnji sa USAID Projektom ‘Diaspora Invest’ ćemo nabaviti specijalistički CNC stroj za proizvodnju montažnih objekata, u BiH ga nema nitko. Radi se o automatskoj proizvodnoj liniji za obradu elemenata na principu drvenog rama ili punog drvenog oblika. Zadatak radnika je posložiti numerirane drvene grede i statičke ploče, a stroj radi samo zakivanje, rezanje kao i bušenje tehnoloških rupa. Obuka i prihvaćanje novih tehnologija u procesu su ključ za budućnost zapošljivosti radne snage u BiH", napominje Sinanović u razgovoru za Akta.ba.


 

"Prednost montažne gradnje za kupca-investitora , ako govorimo o jednoj obiteljskoj kući, se ogleda u činjenici da već nakon 3-4 dana imate namontiran objekt koji je spreman za izvođenje radova završne faze. U ovisnosti od zahtjeva investitora, u veoma kratkom vremenskom razdoblju imate objekt spreman za useljenje. Oslobođeni ste svih potencijalnih prepreka u komunikaciji s dobavljačima te imate jedan brži i održiv pristup. Pravimo nešto što zadovoljava najviše standardne energetske efikasnosti. Radi se o kombinaciji prirodnih materijala, koji čine savršeni spoj po pitanju termoizoliranosti. Selektivni odabir materijala je ključan za ovu priču. I dok danas radimo 100% za Švicarsku, vjerujem da će vrijeme doći kada će upravo ova vrsta montažne gradnje biti prepoznata i u našoj zemlji, a na tom putu svi imamo svoju ulogu kako bismo korist i kvalitet ovog ‘švicarskog pristupa’ približili ljudima u našoj zajednici", zaključuje Sinanović.

Football news:

Lopetegi about éver Banega: When he plays well, the whole of Seville plays well
Sanchez received 7.5 million pounds from Manchester United for terminating his contract
Javi Martinez is Interesting to Renn. The club will play in the Champions League
Fonseca Pro 0:2 with Sevilla: Roma deserved to lose
Manchester United are ready to sell Lingard. He has scored in the last two matches
Dzeko Pro 0:2 with Sevilla: Roma never got into the game
Sergio Region: Sevilla are determined to win the Europa League. We want to win everything we can