Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

VIŠE OD 600 NESTABILNIH RAKETA USKLADIŠTENO U BUGOJNU: Ministarstvo odbrane BiH upozoravalo firmu Scout da bi rakete mogle eksplodirati, nakon što su ih izuzeli, sada ih žele vratiti...

„Ova sredstva su sukladno s važećim regulativama MO i OSBiH kroz redovito praćenje kvaliteta podvrgnuta proceduri ispitivanja hemijske stabilnosti pogonskog goriva i pri istom dobila ocjenu/status kategorija 3 – nestabilna municija te su označena kao opasna za dalje skladištenje“, navedeno je u dokumentu.

  • Mini market

  • Prije 32 min  Prije 27 min

  • 0

Više od 600 opasnih i nestabilinih rasketa i mina uskladišteno je u bugojanskom Binasu. Ministarstvo odbrane poslalo je 22. jula ove godine obavijest Vladi Federacije u kojem ih upozopravaju da je zagrebačka firma Scout, ovu opasnu municiju, koja je trebala biti uništena, zaplijenilo od Oružanih snaga i da je ona prebačena u skladište preduzeća Binas koje je u vlasništvu Federacije BiH. Čelnici Scouta su znali da se radi o opasnim materijama, ali su, ipak, odlučili da ih izuzmu i smjeste u Bugojno.

“Prilikom vještačenja i ročišta na lokaciji Daljani o istom su upoznati sudski vještak i tražioc izvršenja, a nakon iste konstatacije sudski vještak i tražioc izvršenja prihvatili su da ista bude predmet predaje. Prilikom predaje, tražiocu (Scout, op.a) je dostavlje nlaboragtorijski nalaz ispitivanja kemijske stabilnosti pogonskog goriva predmetne municije dobiven u laboratoriji Oružanih snaga BiH za kemijsko ispitivanje pogonskog goriva“, navedeno je u aktu Miinistarstva odbrane koji je dostavljen Vladi Federacije BiH.

alt

I Scout i Vlada Federacije, kao većinski vlasnik Binasa su, dakle, znali da izuzimaju rizičnu miniciju, ali nisu odustali od njenog prebacivanja u Bugojno. Stoga je Ministarstvo odbrane poslalo upozorenje Vladi FBiH.

“Ovim aktom vas obavještavamo o mogućem nastanku sigurnosnog problema sa stanovišta skladištenja streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Ministarstvo odbrane je trenutno u fazi realizacije presuda Suda BiH po kojoj je istom naloženo da preda u  posjed stvari (naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva). Prilikom izvršenja, a temeljem dostavljenih Rješenja o odobravanju kretanja izdatih od nadležnih policijskih tijela, vidljivo je da su sva sredstva skladištena na lokaciji ‘Binas’ Bugojno“, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane BiH čiji je sadržaj prva objavila novinska agencija Patria.

Ubrzo je stigao odogovior. Pravni zastupnik zagrebačkog SCOUT se oglasio se putem N1 televizije, tvrdeći da nije ugrožena sigurnost bh. građana.

Ta informacija je potpuno bespredmetna, jer je ta roba o kojoj se govori preuzeta na insistiranje Ministartva odbrane. Napominjem da je sudski vještak pregledao tu robu i utvrdio da nema takve prijetnje. Ali ponavljam, ukoliko ministartsvo smatra da takva prijetnja psotoji mi nudimo i ponudili smo već da se to vrati neka drže u svom skladištu za koji smatraju da je sigurno”, kazao je za N1 Plamenko Čustović, advokat firme Scout d.o.o.

U dokumentu  Ministarstva odbrane, međutim, jasno se navodi da si Oružane snage preduzeću SCOUT predale – metak 106 mm 147 komada i RPG-7 mm za RB-7 500 komada koji su trebali biti uništeni.

alt

„Ova sredstva su sukladno s važećim regulativama MO i OSBiH kroz redovito praćenje kvaliteta podvrgnuta proceduri ispitivanja hemijske stabilnosti pogonskog goriva i pri istom dobila ocjenu/status kategorija 3 – nestabilna municija te su označena kao opasna za dalje skladištenje“, navedeno je u dokumentu.

Nestabilne rakete još uvijek se nalaze u Bugojnu. Iz firme Scout, potvrdili su za Istragu u Ministarstvu odbrane, u četvrtak popodne su tražili da vrate zaplijenjene rakete koje su proglašene opasnim. Prema informacijama Istrage, Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije pokrenulo je proceduru utvrđivanja “činjeničnog stanja” u skladištu Binas. S obzirom na to da su relevantne institucije utvrdile da se radi o materijama koje moraju biti uništene, Binas bi morao narediti da se te rakete izmjeste. No, to je novi problem Scoutu. Ova minucija, zbog stanja u kojem se nalazi, ne može biti ni izvezena niti uskladištena. Scout će ih, dakle, morati uništiti.

Vezane vijesti