logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

VUČIĆU SE ODJEDNOM SVIDIO MACRON: 'Njegove ideje ne bih potcjenjivao...'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od sutra u trodnevnoj radnoj posjeti Parizu.

On će se sastati sa francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom, a kako je najavljeno iz Vučićevog kabineta, on će u Parizu boraviti do 13. novembra.

Tokom prvog dana posjete Vučić će prisustvovati večeri koju predsjednik Francuske priređuje za šefove država, vlada i predstavnike međunarodnih organizacija, a drugog dana će se sastati sa Macronom i prisustvovati otvaranju Drugog pariskog foruma o miru.

Programom je planirano da Vučić učestvuje u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu "Mišljenja mladih o multilateralizmu" tokom 40. zasedanja Generalne konferencije UNESC-a.

Učesnicima 40. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a Vučić će se obratiti posljednjeg dana posjete, kada će imati susret sa generalnom direktoricom UNESCO-a.

Vučić je jutros u Ohridu ocijenio da njegov predstojeći susret sa Makronom možda nikada nije bio važniji, da tokom tog susreta očekuje da dobije podršku za projekat "mali Šengen", ali i da čuje o novoj metodologiji koju predlaže francuski predsjednik u pogledu proširenja EU.

- Njegove ideje ne bih potcjenjivao i nipodaštavao kao što drugi rade. Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši. Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Macronom - rekao je Vučić.

On je istakao da je zahvalan Amerikancima za podršku ovom projektu, i da se nada da će dobiti i podršku Macrona, jer bez toga će, kaže, biti teško dobiti podršku Evrope.

Jednako je važno, naglasio je on, da od francuskog predsjednika čuje više o novoj metodologiji, odnosno idejama u pogledu Evropske unije i politike proširenja i podsetio da je sa francuskim predsjednikom otvoreno razgovarao i u Beogradu, tokom Makronove posjete, čitavih sedam sati.

-On ima izuzetnu energiju i ako bi dio onoga o čemu je govorio bilo moguće ostvariti, mislim da bi to bile dobre vijesti za Srbiju. 

Želim da čujem od njega tet-a-tet šta misli i onda možemo da pravimo neke planove za budućnost - rekao je Vučić.

On je podsjetio je da je Makron održao emotivan govor u Beogradu tokom posjete poručivši da želi da pruži Srbima podršku i pomoć.

Themes
ICO