Bosnia and Herzegovina

WASHINGTON MATIRAO MOSKVU I PEKING: Amerikanci uspješno testirali novo oružje... (VIDEO)

Američka mornarica nije saopštila kolike je snage novi laserski oružani sistem (LSWD)

Na video snimcima i fotografijama koje je objavila američka mornarica, vidi se kako američki ratni, amfibijski transporter USS Portland laserskim topom uništava bespilotnu letjelicu iznad Pacifika, izvijestio je danas CNN, pozivajući se na saopćenje američke Pacifičke flote.

Američka mornarica nije saopštila kolike je snage novi laserski oružani sistem (LSWD), kao ni tačnu lokaciju testiranja, ali se zna da je bojeva proba izvršena u Tihom okeanu 16. maja.

Američki institut za strateške studije navodi u jednom izveštaju iz 2018. godine da se očekuje da novi laserski top ima snagu od 150 kWata.

Kapetan USS Portlanda, Keri Sanders, ocijenio je da sa ovim novim naprednim naoružanjem "američka mornarica redefiniše ratovanje na otvorenom moru".

Razvoj laserskog naoružanja primarni je cilj SAD, pogotovu nakon što je Rusija predstavila svoje supersonične rakete i oružane sisteme, Cirkon i Avangard.

S obzirom da lasersko oružje pogađa mete brzinom svjetlosti, vrijeme reakcije je smanjeno na djelić sekunde, što američke brodove ponovo čini najmoćnijim ratnim mašinama na svijetu. Ruske rakete neće moći da unište brodove naoružane laserskim oružjem.

Iz vojnog budžeta SAD se već nekoliko godina izdvajaju sredstva za izgradnju novih nosača aviona na koje će moći da se instaliraju laserski topovi, što će Vašington zakucati na prvo mjesto po vojnoj snazi.

Vezane vijesti

Football news:

Costacurta on Messi: When he was 16 years old, I took him for a child, but after 15 minutes asked for a replacement
Rashford on the death of George Floyd: black Lives matter. We are important
Messi will not leave Barcelona for free in the summer. This clause in the contract is no longer valid
Manchester United have extended ighalo's loan until January 31, 2021
PSG can buy Milinkovic-Savic and Marusic from Lazio for 80 million euros
Niang is Interesting for Tottenham, but the move to Marseille is more real
Coutinho's agent: Philippe has a desire to return to the Premier League, but there have also been conversations with Bayern about next season