Bosnia and Herzegovina

Život se vraća u normalu: Wuhan više nije karantin, nakon 75 dana ukinuta blokada grada

Više stotina putnika napušta Wuhan vozom, javlja AFP sa mjesta događaja.

Na željezničkoj stanici putnici su čekali ponoć po lokalnom vremenu (16 sati po srednjeevropskom). To je bio trenutak kada je kineska vlast ukinula potpunu blokadu Wuhana, grada od 11 miliona stanovnika u kojem je počela pandemija korona virusa.

Odluka je uslijedila pošto Kina danas nije registrovala nijedan smrtni slučaj.

Slobodni od virusa

Svako ko ima zeleni kod na zdravstvenoj aplikaciji svog pametnog telefona ima dozvolu za putovanje, prenosi BBC i dodaje da su željeznički i putnički saobraćaj ponovno uspostavljeni.

Da bi zaustavila širenje koronavirusa u Wuhanu, središtu epidemije koja je buknula u decembru 2019, vlasti su uspostavile restrukcije bez presedana kada je riječ o putovanju i zatvaranju najvećeg dijela privrede.

Prošlog mjeseca, kada je Wuhan izvijestio o sedam dana bez novoinficiranih, otvoreni su tržni centri, a ljudima koji žive u stambenim objektima koji su "slobodni od virusa", bilo je dozvoljeno da napuste svoje domove na dva sata.

Od sutra, srijede 8. aprila, odobrenom broju stranovnika bit će dozvoljeno korištenje transporta ukoliko pokažu svoj QR kod za skeniranje, a on je jedinstven za svaku osobu i pokazuje njeno zdravstveno stanje.

Povratak na posao

Ljudima koji su angažovani na pravljenju medicinske opreme i namirnica za svakodnevnu upotrebu bit će dozvoljen povratak na posao, a ostale industrije koje imaju uticaj na snabdjevanje nacionalnih i globalnih lanaca, također, mogu početi da rade.

Od sutra će biti uspostavljen ograničen aviosaobraćaj sa blizu 200 letova iz Wuhana, sa 10.000 putnika.

Ukidanje potpune blokade grada iz kojeg niko nije mogao da izađe od 23. januara znak je da se Kina kreće ka kraju krize izazvane koronavirusom.

Football news:

Atalanta bought Pashalic from Chelsea for 15 million euros (Nikolo Skira)
Russia, Germany and Portugal qualify for the Champions League (Bild)
Barcelona will not buy Neymar for 175 million euros and will focus on the transfer of Lautaro
🔙 Spanish football will return for the second half of Rayo Albacete. The first one was played six months ago, when the match was stopped because of zozuli's insults
Ulreich doesn't want to be Bayern's third goalie. He can move to Schalke
Lionel Scaloni: Lautaro will get better playing with Messi. He has a great future, but we need to give everything we can
The reading player criticized Phil Neville: I was hurt by the words that the England team was used as a springboard