Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Actiegroep blijft strijdvaardig na groen licht voor ethaankraker in Antwerpse haven: “Die fabriek komt er niet”

 

Het protest van actiegroepen ten spijt, geeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) toestemming aan chemiebedrijf Ineos voor de bouw van een ethaankraker in de Antwerpse haven. “Het is zo’n absurd verhaal”, reageert Arno Kempynck van burgercollectief Ineos Will Fall. De groep, die sinds 2020 vecht tegen de komst van de kraker, haalt naast ecologische ook economische argumenten aan.

Nu minister Demir overstag gaat voor Project One, richt Ineos Will Fall zijn pijlen op Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V). Volgens de groep is de bouw van een ethaankraker niet alleen rampzalig voor het milieu, maar is het project ook economisch onzeker. “Er is nu al een overproductie aan ethyleen, de stof die de kraker zou produceren. De banken weten dat en weigeren de investering van Ineos te financieren, tenzij de overheid garant staat voor 250 tot 500 miljoen euro. Het project valt of staat dus met steun van Vlaams belastinggeld”, legt Arno Kempynck uit.

Het is nu aan minister Brouns om te beslissen of de Vlaamse overheid die garantie geeft. IWF eist dat de minister snel duidelijkheid geeft hierover. “Banken zien het risico en willen het niet nemen. Er is geen duidelijker bewijs dat dit geen slim plan is.”

Het beste van het slechtste

Het centrale actiepunt voor het collectief blijft het milieu. “Ineos is heel goed in greenwashing, de overheid gaat daarin mee”, zegt Kempynck. “Hun communicatie is erop gericht om Project One een groen project te doen lijken. Dat is het allesbehalve. Volgens hen wordt het ‘de meest klimaatvriendelijke ethaankraker van Europa’. Dat is hetzelfde als zeggen: ‘het meest diervriendelijke jachtgeweer’ of ‘het meest dieetvriendelijke pak frieten’. De twee gaan niet samen.”

Volgens de activist wordt in de communicatie over het project telkens een deel van het chemisch proces stilgezwegen. “De basisgrondstof voor die kraker is ethaan, een bijproduct van de ontginning van schaliegas, één van de meest vervuilende fossiele brandstoffen. Flacking, de ontginning van schaliegas, doet hele ecosystemen verdwijnen. Om nog te zwijgen van de verbranding ervan en het vervoer in vervuilende schepen. En het eindproduct van die ethyleen is voornamelijk wegwerpplastic. Als je voor duurzaamheid wil gaan in ‘de haven van de toekomst’, is dit echt niet the way to go. Fossiele brandstoffen zijn een eindig verhaal, net als wegwerpplastic.”

Kempynck geeft aan dat een nieuwe beroepsprocedure opgestart wordt. “Die fabriek komt er niet, daar ben ik van overtuigd. Er zijn te veel bezwaren. Een plasticfabriek bouwen in 2022, dat is gewoon belachelijk. Het is een absurd verhaal.”

“Een ramp voor milieu en klimaat”

Ook Groen reageert op de beslissing van minster Demir. Parlementslid Mieke Schauvliege noemt de keuze “onbegrijpelijk”. “Met een vergunning voor een nieuwe INEOS-kraker in Antwerpen zorgt de regering Jambon eigenhandig voor een ramp voor mens, milieu en klimaat”, klinkt het. “De plasticsector wrijft zich in de handen, en de Vlaming betaalt opnieuw de prijs van het rampzalige beleid van de regering Jambon.” Ze voegt eraan toe dat de regering investeert in “technieken van het verleden, terwijl we naar de toekomst moeten kijken.”

Het Groen-parlementslid geeft ook een sneer naar minister van Omgeving Zuhal Demir. “Op sociale media en in de pers kan minister Demir dan de schijn hoog houden dat ze milieu hoog in het vaandel draagt, als puntje bij paaltje komt is het altijd de industrie, ook al is die sterk vervuilend, die voorrang zal krijgen. Nooit wordt er beleid gevoerd om de omschakeling te maken naar de industrie van de toekomst. Dit dossier legt duidelijk bloot dat het groene imago van Demir niet meer dan een dun vernislaagje is.”

LEES OOK. Ineos en stad Antwerpen willen jonge werkzoekenden aan de slag krijgen op werf van gecontesteerde ethaankraker