Belgium

Amerikaanse Senaat keurt benoeming Amy Coney Barrett aan Hooggerechtshof goed: "Trump kan over het graf heen invloed uitoefenen"

In de Amerikaanse Senaat is de benoeming van Amy Coney Barrett als opperrechter in het Hooggerechtshof goedgekeurd. Ze wordt het negende lid en volgt de overleden rechter Ruth  Bader Ginsburg op. "President Donald Trump kan over het graf heen invloed blijven uitoefenen", zegt onze VS-correspondent Björn Soenens.

Op dik een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen vond de belangrijke stemming in de Senaat plaats: de goedkeuring van de benoeming van Amy Coney Barrett als opperrechter in het Hooggerechtshof, het hoogste rechtsorgaan van de VS. 

Coney Barrett staat bekend als een conservatieve rechter. Ze komt in de plaats van Ruth Bader Ginsburg, een progressieve rechter die op 18 september overleed. Het Hooggerechtshof telt voortaan 6 conservatieve rechters tegen 3 progressieve. Gezien de rechters voor het leven benoemd zijn, heeft dat verregaande gevolgen.

"Het is opmerkelijk en het is uitzonderlijk dat deze stemming op minder dan een week voor de presidentsverkiezingen gebeurt", zegt onze VS-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal Laat". "De Republikeinen hadden na de dood van Bader Ginsburg de kans om een nieuwe rechter te benoemen en ze hebben een meerderheid in de Senaat."

"Politiek gezien is het onkies dat ze het doen, maar ze doen tegelijk niks onwettig door deze benoeming erdoor te sjezen. Dat is aan een recordtempo in vier weken tijd gebeurd met drie hoorzittingen."

Bekijk hier het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal Laat" (en lees voort onder de video):

Invloed

"Deze benoeming is bijzonder belangrijk voor president Trump. Hij is een van de enige presidenten die 3 rechters in het Hooggerechtshof heeft kunnen benoemen in amper 1 ambtstermijn (na Neil Gorsuch in 2017 en Brett Kavanaugh in 2018, eveneens conservatieve rechters, red.).

Daarmee zal Trump een derde van het Hooggerechtshof hebben benoemd. "Zo stelt hij zijn erfenis voorbij zijn ambstermijn veilig. Hij kan over het graf heen invloed blijven uitoefenen met conservatieve rechters waardoor het Hooggerechtshof voor de komende twintig of dertig jaar een conservatieve meerderheid van 6 tegen 3 rechters heeft."

Obamacare

Ook op de korte termijn kan de benoeming van Coney Barrett meteen gevolgen hebben. "Vanaf morgen is zij meteen rechter en beslist ze mee over een aantal rechtszaken die momenteel bij het Hooggerechtshof voorliggen. Op 10 november komt bijvoorbeeld een zaak voor over de afschaffing van Obamacare, de ziekteverzekeringswet."

"Misschien komt er over afzienbare tijd een zaak over het abortusrecht voor, waarbij zij de beslissende stem zou kunnen zijn om abortusrechten terug te schroeven. Op heel korte termijn kan haar invloed dus al reusachtig zijn."

Football news:

Soboslai kon in de winter naar Leipzig verhuizen als Salzburg zich niet kwalificeerde voor de Champions League play-offs. De middenvelder is ook van belang voor Bayern
Bale heeft 200 carrièredoelen. De 31-jarige Welshman scoorde zijn 200e doelpunt voor zijn carrière. Bale scoorde 57 keer voor de London club. De middenvelder scoorde 105 goals voor Real Madrid, 33 Voor Wales en 5 voor Southampton. De laatste keer dat bale scoorde in de Europese competitie was op 27 November 2018-voor Real Madrid
Fati werd socio van Barca, maar zal niet in staat zijn om te stemmen bij de volgende verkiezingen
Jose Mourinho: sommige Tottenham spelers die LASK, Ludogorets bezoeken, denken dat ze daar niet thuishoren
Pioli op 4:2 met Celtic: Milan verloor zijn hoofd niet om 0:2 en bleef spelen als team
Suarez slaagde voor een negatieve test voor coronavirus en zal morgen terugkeren naar de Algemene groep van Attico. Volgens Cope is de Uruguayaan geslaagd voor een negatieve test voor coronavirus en zal hij zich morgen bij de Algemene groep voegen. Suarez miste vier wedstrijden in de Champions League en La Liga, maar kan deelnemen aan de volgende wedstrijd - tegen Valladolid. Dit seizoen heeft de 33-jarige striker 6 doelpunten gescoord in 5 Spaanse wedstrijden. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
Chelsea is klaar om Ruediger en Tomori te verkopen in de winter. De Duitser was geïnteresseerd in Barcelona