Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

De langdurige hitte kruipt onder ons vel: welke gevolgen heeft dat op onze (mentale) gezondheid? 

Europa Press 2022

De warme julimaand wordt opgevolgd door een al even warme maand augustus. Komende week krijgen we wellicht te maken met een hittegolf. Wat doen die langdurig hoge temperaturen met ons lichaam en ons welzijn? We vragen het aan Tim Nawrot, milieu-epidemioloog aan UHasselt en KU Leuven en Guy Van Camp, cardioloog bij het OLV in Aalst.

25 graden, 30 graden, 35 graden en meer. De voorbije weken werden we regelmatig getrakteerd op tropische temperaturen. Ze wijken fel af van wat we in ons leefgebied als dé ideale temperaturen beschouwen: 16 °C. In Scandinavië is dat 11 °C en in Spanje wordt 25 °C naar voren geschoven als optimale temperatuur.

"We komen tot die temperaturen op basis van onderzoek naar oversterfte", zegt milieu-epidemioloog Tim Nawrot, hoogleraar en onderzoeker aan UHasselt en KU Leuven. "Bij 16 °C sterven er bij ons het minste mensen. Bij zomerse temperaturen tot 25 °C liggen de sterftecijfers ruim 10 procent hoger."

Tips voor verkoeling

Impact op ons lichaam?

Cardioloog Guy Van Camp maakt een dubbel onderscheid als het over hitte gaat. "Het eerste aspect is de zon en de impact van die zon op de huid. Denk dan aan verbranding zelf, maar ook aan melanomen en huidkanker.  Het tweede aspect draait om de hitte, waardoor we meer gaan transpireren: vocht en zouten verlaten ons lichaam en als we dat niet gaan compenseren, dan kom je in zware problemen terecht door dehydratatie en nierfalen.  Door daaropvolgende hartritmestoornissen kan je overlijden."

BEKIJK - Wat gebeurt er als ons lichaam onvoldoende kan afkoelen?

Videospeler inladen...

Bij langdurig hoge temperaturen speelt ook de voedselveiligheid een grote rol. Want het is belangrijk om zeker dan het voedsel op de juiste temperatuur te bewaren. Doe je dat niet, dan loop je kans op een voedselvergiftiging en dat dreigt de dehydratatie alleen nog maar te verergeren." 

Het wordt dan ook een extra uitdaging voor de talrijke zomer- en jeugdkampen die nu georganiseerd worden. Van Camp spreekt als gewezen Chiroleider zijn steun uit voor de jongens en meisjes die op kamp vertrekken. "Uit ervaring weet ik dat het niet zo gemakkelijk was om als leider verantwoordelijk te zijn voor de keuken tijdens hitteperiodes. Je moet dan al kijken naar extra frigo's om het voedsel koel te kunnen bewaren."

Hormonen op hol

Ook onder de motorkap van het menselijk lichaam eist langdurige hitte een tol. Milieu-epidemioloog Tim Nawrot kijkt in eerste instantie naar zwangere vrouwen, want warme nachten beïnvloeden de zogeheten heat shock-eiwitten die invloed kunnen hebben op een bevalling. "Als het 's nachts tussen 16 °C en 26 °C is, dan stijgt de kans op een vroeggeboorte met 9 procent. Dat stijgt zelfs tot 15 procent bij temperaturen tussen 19 °C en 30 °C 's nachts."

Ook ons mentaal welzijn wordt deels beïnvloed door de (hogere) omgevingstemperatuur. "Door de hitte is er minder aanmaak van serotonines, dat is een neurotransmitter die bepaalt of we goed in ons vel zitten. Het maakt ons met andere woorden kwetsbaarder voor depressieve gevoelens. Je ziet op die dagen ook een forse toename van het aantal zelfdodingen." Nawrot benadrukt dat de hitte geen primaire oorzaak hoeft te zijn, maar het kan wel een extra 'trigger' zijn om die stap te zetten.

Opvallend: uit binnen- en buitenlands onderzoek blijkt dat het negatieve effect op onze mentale gezondheid zich niet voordoet bij koude temperaturen. Volgens de milieu-epidemioloog speelt daarin mee dat we ons beter kunnen beschermen tegen koude, daar waar we hitte meer moeten ondergaan. Al hebben langdurige hitte en koude wel een punt gemeenschappelijk. "Net als bij hitteperiodes is er ook bij langdurige extreme koude meer kans op oversterfte", besluit Nawrot.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.