113 klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn vanmiddag opgepakt bij het koninklijk paleis in Brussel. Dat meldt de politie van Brussel. 12 activisten werden opgepakt nadat ze de tuin van het paleis waren binnengedrongen. Op het Koningsplein werden nog eens ruim honderd activisten opgepakt. Het is de eerste keer dat Extinction Rebellion actie voert in België.  Ze willen dat koning Filip de noodtoestand afkondigt. 

Extinction Rebellion is een beweging die in Groot-Brittannië werd opgericht maar intussen wereldwijd van zich laat horen. Er zijn deze week al acties in verschillende steden geweest.

Vandaag is Brussel voor het eerst aan de beurt. "We zijn hier met ruim 1.000 mensen op het Koningsplein samengekomen", zegt woordvoerder Gert-Jan Vanaken. De politie houdt het op een 500-tal demonstranten. Hoe het ook zijn: de actie is vanmiddag om 14 uur en de demonstranten zeiden bij aanvang dat ze het 24 uur lang wilden volhouden. 

(lees verder onder de foto)

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de demonstranten de paleistuin zouden bezetten, maar dat is niet gelukt, zegt Gert-Jan Vanaken: "Een aantal van onze rebellen is gewoon naar het paleis gewandeld, zijn in de paleistuinen gekomen, wilden een brief aan de koning overhandigen, maar zijn spijtig genoeg tegengehouden door de politie."  

Een groep van 12 activisten die vanmiddag de tuin was binnengedrongen, werd opgepakt door de politie. Ze werden in de boeien geslagen, meegenomen naar de politiecombi en administratief aangehouden. Op het Koningsplein, voor het paleis , werd nog eens een ruim 100 actievoerders verwijderd door de politie. 

"We hebben besloten om doelbewust maar op een zorgzame manier de wet te overtreden", zegt Gert-Jan Vanaken van Extinction Rebellion. "We treden hier uit onze comfortzone en roepen koning Filip op om hetzelfde te doen en de noodtoestand uit te roepen voor klimaat en ecologie."

(lees verder onder de foto)

Koning Filip heeft de actievoerders niet ontvangen, maar de entourage van de koning heeft eerder deze week wel een gesprek met hen gehad. "Dat is goed verlopen, in die zin dat we welkom waren en dat er sympathie werd getoond voor de zaken waar wij hier voor staan", zegt de Belgische woordvoerder van Extinction Rebellion.

"Langs de andere werd er heel erg binnen de huidige krijtlijnen gedacht. Zo werd er gerefereerd naar de neutrale positie van de koning. Met onze actie van vandaag willen we tonen dat gewone burgers bereid zijn om buiten die krijtlijnen te gaan. We roepen op om buiten de comfortzone te treden en vragen om de noodtoestand af te kondigen. "

(lees verder onder de foto)

Ook in Amsterdam acties

Ook in Amsterdam hebben vandaag leden van de actiegroep Extinction Rebellion actiegevoerd. Daar werden zo'n 130 klimaatactivsiten opgepakt. Ze blokkeerden de Blauwbrug in het centrum van de Nederlandse hoofdstad en hadden geen toestemming om daar actie te voeren. Omdat ze weigerden te vertrekken, ging de politie over tot arrestaties.

(lees verder onder de foto)

Er wordt verder ook actie gevoerd op de brug tussen de Prinsengracht en de Leidsegracht in Amsterdam. Aan de brug liggen activisten in hangmatten en ze hebben een spandoek aan de brug opgehangen.