Belgium

Extra agenten controleren avondklok vanaf 22 uur in Brussel, "Verlenging vakantie valt waarschijnlijk samen met piek"

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is om 22 uur de avondklok ingegaan. De politie zet extra ploegen in om die te controleren. De verlenging van de herfstvakantie valt waarschijnlijk samen met de piek van de tweede golf. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme. Lees meer in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

36 min

Avondklok is om 22 uur ingegaan in Brussel, politie zet extra ploegen in om die te controleren

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is om 22 uur voor het eerst de strengere avondklok ingegaan. Zonder goeie reden mag niemand nog de straat op tot en met 6 uur morgenochtend. De politie is massaal paraat om dat te controleren. 

"We zetten extra ploegen in die specifiek op de avondklok zullen werken", zegt woordvoerder van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene Ilse Van de Keere in "Het Journaal Laat" (zie video onder). "Daarnaast zullen ze ook nog werken op het dragen van de mondmaskers, sluiten van de nachtwinkels, maar voornamelijk is het belangrijk om de avondklok te respecteren tussen 22 en 6 uur. Dat is nu nieuw, maar het is belangrijk dat de mensen dat naleven, we controleren daarop en indien nodig zullen we verbaliseren."

Epidemioloog Pierre Van Damme: "Verlenging herfstvakantie valt waarschijnlijk samen met piek tweede golf"

De verlenging van de herfstvakantie tot en met 11 november in Vlaanderen valt waarschijnlijk samen met de piek van de tweede golf van het coronavirus. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake". 

Scholen al deze week, voor het begin van de herfstvakantie, sluiten (zoals het Franstalig onderwijs doet), vindt hij geen goed idee. "Dat heeft een enorme impact op de organisatie van scholen en op die van ouders", zegt hij. "Dit scenario lag op tafel, maar er is voor een verlenging van de herfstvakantie gekozen."

"Dat heeft als voordeel dat die verlenging waarschijnlijk samenvalt met de piek van de tweede golf. Als je de scholen en de hele gemeenschap errond even contactvrij kan houden, gedurende twee keer de duur van een gemiddelde incubatieperiode, dan heeft dat een impact op het afvlakken van de curve."

Bekijk hier een deel van het gesprek met Pierre Van Damme in "Terzake":

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx: "Het is 5 over 12, tijd voor zeer verregaande maatregelen"

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx noemt het tijd om ook in Vlaanderen strengere maatregelen te nemen tegen het coronavirus. "Het is 5 over 12", zegt ze in "De afspraak" op Canvas. "Het is dringend tijd om te gaan voor zeer verregaande verstrengingen." Morgen komt de Vlaamse regering bijeen om eventueel extra maatregelen te nemen. Intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven denkt dat het stilaan tijd wordt om het onderwijs te verstrengen.

Lees meer in dit artikel:

WHO-toparts Ryan: "Europa moet coronavirus nu versneld aanpakken"

Op de persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève heeft een van de topfiguren, de Ierse arts Mike Ryan, Europa opgeroepen om dringend werd te maken van een gecoördineerde aanpak van de coronacrisis. Vooral contactopsporing blijft hier ver achter, waarschuwt dokter Ryan.

Lees meer in dit artikel:

Limburgse burgemeesters willen strengere maatregelen

De Limburgse burgemeesters willen dat de maatregelen in Vlaanderen verstrengd worden, zo blijkt na het digitaal overleg tussen gouverneur Jos Lantmeeters en de burgemeesters. Voorlopig worden in Limburg geen provinciale maatregelen getroffen, in afwachting van de extra ministerraad van de Vlaamse regering van morgen.

Voor de Limburgse burgemeesters is het duidelijk dat Vlaanderen net als Wallonië en Brussel strengere maatregelen moet nemen. "Er is unanimiteit bij de burgemeesters. De ernst van de situatie noopt tot verstrenging, maar de burgemeesters willen geen lockdown", klinkt het op het kabinet van de gouverneur. "De bekommernissen van de 42 Limburgse burgemeesters zijn duidelijk. Morgen is het aan de Vlaamse regering om beslissingen te nemen."

De Vlaamse regering pleegt momenteel nog volop overleg met de virologen, de provinciegouverneurs en verantwoordelijken uit het economisch leven. Morgenavond om 18 uur volgt dan een extra ministerraad waarop de regering zich zal buigen over eventuele bijkomende coronamaatregelen.

Malta sluit cafés en verbiedt bijeenkomsten van meer dan zes mensen

Alle cafés op Malta moeten tot 1 december de deuren sluiten. Dat heeft de regering bekendgemaakt bij de aankondiging van een reeks nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De restaurants mogen wel nog open blijven, maar er mogen hoogstens nog tien mensen aan dezelfde tafel zitten. Daarnaast worden bijeenkomsten met meer dan zes personen op openbare plaatsen niet langer toegelaten.

De maatregelen gaan in vanaf donderdag. Wie de strengere regels overtreedt, riskeert een boete die kan oplopen tot 200 euro. Malta, dat zowat een half miljoen inwoners telt, heeft sinds het begin van de coronapandemie 5.578 besmettingen en 53 sterfgevallen gemeld. Het merendeel van de besmettingen vond de voorbije twee maanden plaats.

Vakbonden en Comeos onderhandelen woensdag opnieuw over strengere maatregels in winkels

Comeos, de sectorfederatie van de handel en diensten, heeft onderhandeld met de vakbonden. De werknemersvertegenwoordigers vragen, nu het nieuwe coronavirus in opmars is, strengere veiligheidsmaatregels in de winkels. Dat meldt de Franstalige christelijke bediendebond CNE vanavond.

Vorige week riepen de bonden Comeos op om aan de grote ketens drastischere maatregelen te vragen nu er een tweede golf van het virus is. "In de eerste plaats willen we dat alle geldende maatregelen gerespecteerd worden", luidde het.

De onderhandelingen verliepen vandaag naar verluidt constructief. Komende woensdag zitten beide partijen vanaf 14 uur opnieuw samen om verder te onderhandelen.

Molenbeek test volledige leerkrachtenbestand: zeventien besmettingen

De gemeente Molenbeek heeft vorige week haar volledige leerkrachtenbestand binnen de gemeentelijke scholen laten testen. Uit de 748 speekseltests kwamen 17 positieve gevallen van asymptomatische personen naar voren. Als gevolg van de testresultaten is een school gesloten.

De gemeente Molenbeek nam de tests af om een duidelijk beeld te krijgen van het aantal besmettingen in haar scholen. Ze maakten gebruik van een snellere speekseltest, al is die wel minder betrouwbaar dan een PCR-test.

Denemarken registreert voor het eerst meer dan 1.000 besmettingen

Denemarken heeft voor het eerst sinds het begin van de pandemie meer dan 1.000 nieuwe coronainfecties geregistreerd. Vandaag werden de Denen ook nieuwe beperkingen opgelegd.

Volgens cijfers die door het staatsgezondheidsinstituut SSI zijn vrijgegeven, zijn er sinds zondag 1.056 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Door technische problemen ging het dit keer echter over een periode van 28 in plaats van 24 uur. Er liggen intussen 145 personen in het ziekenhuis met COVID-19, het hoogste niveau sinds midden mei. In totaal telt Denemarken iets meer dan 41.400 bevestigde coronabesmettingen en 708 overlijdens.

In een poging de epidemie verder in te dijken zijn vandaag nieuwe maatregelen van kracht gegaan. Bijeenkomsten met meer dan 10 personen en de verkoop van alcohol na 22 uur is voortaan verboden. Vanaf donderdag wordt de mondmaskerplicht er ook nog verder uitgebreid van het openbaar vervoer naar alle openbare plaatsen.

VBO waarschuwt voor tweede lockdown

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), de grootste werkgeversorganisatie van het land, roept iedereen op alles in het werk te stellen om een tweede algemene lockdown te vermijden. Dat zou immers de doodsteek kunnen betekenen voor tienduizenden bedrijven, waarschuwt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.

"Als we ons gezondheidssysteem én onze economie niet willen doen kapseizen, dan moeten we nu handelen. Niet straks, niet morgen. Maar nu, vandaag",  aldus Timmermans.

Een tweede algemene lockdown zou de fundamenten van onze economie zo diep aantasten dat we de levensvatbaarheid van vele bedrijven bruusk onderuithalen en dat ontzettend veel werknemers hun job verliezen, waarschuwt het VBO. Daarom roept de werkgeversorganisatie op het aantal contacten te verminderen, verplaatsingen te vermijden en waar mogelijk telewerk te organiseren.

Football news:

Pirlo about 2:1 met Ferencvaros: ik had meer verwacht, maar het was een moeilijke wedstrijd tegen een gesloten tegenstander
Napoli heeft sinds juli geen salarissen meer betaald. De club is van plan om haar schulden in December af te betalen (RAI)
Schalke beëindigde het contract met Ibisevic en schorste Bentaleb en Harit
Bielsa, flick, Klopp, Lopetegui en Zidane zijn de kandidaten voor de beste coach van het Jaar prijs
Messi, Ronaldo, Lewandowski, Ramos, De Bruyne en 4 spelers uit Liverpool behoren tot de deelnemers voor de beste.De FIFA heeft de genomineerden voor de beste bekend gemaakt. Nominatie van de beste speler: Tiago Alcantara (Bayern München / Liverpool), Cristiano Ronaldo (Juventus), Kevin De Bruyne (Manchester City), Robert Lewandowski (Bayern München), Sadio Mane (Liverpool), Kylian mbape (PSG), Lionel Messi (Barcelona), Neymar (PSG), Sergio Ramos (Real Madrid), Mohamed Salah (Liverpool), Virgil van Dijk (Liverpool). = = Nominatie = = Beste doelman: Alisson (Liverpool), Thibaut Courtois (Real Madrid), Keylor Navas (PSG), Manuel Neuer (Bayern München), Jan Oblak (Letico), Marc-Andre Ter Stegen (Barcelona). De prijsuitreiking vindt plaats op 17 December. In verband met de pandemie in de mode-industrie zal het evenement online worden gehouden in een virtueel formaat
Zlatan over het krijgen van de Zweedse Gouden Bal: Ik ben van plan om te winnen in 50 jaar
Anton Ferdinand werd racistisch misbruikt in Commentaren op een artikel over een documentaire over racisme en Terry