Belgium

Gemiddeld aantal besmettingen fors gestegen, "nog ver verwijderd van groepsimmuniteit", zegt viroloog Steven Van Gucht

Het gemiddelde aantal dagelijkse coronabesmettingen is sterk gestegen. Van 8 tot 14 september waren er gemiddeld 978 positieve testen. Vorige maandag, op 14 september, piekte het aantal positieve testen tot 1.625. De stijging doet zich vooral voor bij de groep 10-20-jarigen, en de 60-plussers, aldus Sciensano. Contact tussen generaties, daarvoor moeten we dus uitkijken. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt, vorige week werden gemiddeld 39 mensen per dag opgenomen. De groepsimmuniteit bij de Belgen is bovendien nog veraf, zegt viroloog Steven Van Gucht. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

24 min

Steven Van Gucht: "Amper 5 tot 8 procent van de Belgen heeft antistoffen, dus verre van groepsimmuniteit"

Het aantal mensen dat antistoffen heeft tegen het coronavirus, schommelt naar schatting tussen de 5 en de 8 procent. En dat aantal blijft al maanden stabiel. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Dat blijkt uit twee onderzoeksprojecten, bij bloeddoneren en gezondheidswerkers. "We zijn dus nog ver verwijderd van groepsimmuniteit."

Het aantal besmettingen gaat al enkele dagen in fors stijgende lijn. "De afgelopen weekn hebben we gemiddeld 30.000 testen afgenomen per dag, waarvan 3,2 procent positief was. Twee weken geleden was dat nog 2,5 procent. We zien in deze cijfers dus dat er daadwerkelijk meer virus circuleert."

De besmettingen nemen vooral toe in 2 bevolkingsgroepen: bij jongeren tussen 10-20 jaar en bij 60-plussers. "De toename is er in alle leeftijdsgroepen, maar deze twee springen eruit. We moeten dus bijzonder waakzaam blijven bij contacten tussen jongeren en ouderen. De algemene richtlijnen blijven van groot belang: houd afstand, draag een mondmasker waar nodig, blijf meteen thuis als u zich ziek voelt, en beperk je nauwe contacten. Het is belangrijker dan ooit om de verspreiding van het coronavirus te vertragen", aldus nog Van Gucht.

Bekijk hier het fragment uit de persconferentie over de cijfers:

Bekijk hier het fragment uit de persconferentie over de 2 onderzoeken naar de groepsimmuniteit bij Belgen:

WHO verbiedt getuigenis internationale expert in Kamercommissie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een uur voor de start van de vergadering laten weten dat ze niet aanwezig zal zijn op een hoorzitting in de bijzondere Kamercommissie die haar licht moeten laten schijnen op de aanpak van de coronacrisis. De commissieleden zijn niet te spreken over die gang van zaken. Voorzitter Robby De Caluwé zal alsnog aandringen op haar aanwezigheid.

Op de agenda van de Covid-commissie stond vrijdag een hoorzitting georganiseerd met Hans Kluge, de regionaal directeur van de WHO, en Lieven De Raedt, het diensthoofd internationale betrekkingen van de FOD Volksgezondheid. De commissieleden keken vooral uit naar de aanwezigheid van de WHO, om vragen te beantwoorden over de aanpak van de strijd tegen het coronavirus.

Dat was echter buiten de WHO gerekend. Amper een uur voor aanvang, werden de commissieleden ingelicht dat Kluge zijn kat zou sturen. De WHO stelt voor dat de commissieleden hun vragen zouden bezorgen aan de organisatie. Mogelijk kan Kluge later naar het parlement afzakken.

Op alle fracties heerst ongenoegen over de manier van werken. Hier en daar werd (opnieuw) geopperd de bijzondere commissie om te vormen tot een onderzoekscommissie, die ruimere bevoegdheden heeft. Het is echter niet duidelijk of die in staat is de multilaterale organisatie effectief naar de commissie te sommeren. Voorzitter De Caluwé, die de afwezigheid van de WHO eveneens betreurt, beloofde de teleurstelling door te geven aan de WHO en alsnog aan te dringen op haar komst naar de commissie. 

De coronacijfers: gemiddeld aantal besmettingen neemt fors toe

Het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus is de voorbije week fors gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het wetenschappelijke instituut Sciensano.

09 min

In Brussel zijn 6,4 procent van de afgenomen testen positief, exact dubbel zoveel als het nationale gemiddelde van 3,2 procent. Het virus circuleert daar dus intenser dan in de rest van ons land.

11 min

De eerste golf heeft aangetoond dat we ons gedrag snel kunnen aanpassen. Enkel op die manier kunnen we nu nieuwe drama's vermijden. Toon respect voor elkaar.

Een kot voor 1 dag? In Leuven of Gent kan het

In Leuven en Gent kunnen studenten nu ook een kot per dag huren. Volgens vastgoedmakelaar Getaway kan er op deze manier heel wat bespaard worden op kotkosten. "Het is een beetje zinloos om een kot te huren voor een maand, als je er slecht drie dagen bent." 

Lees hier meer: 

Gezondheidseconoom Lieven Annemans kreeg zelf het coronavirus

Gezondheidseconoom Lieven Annemans testte zelf positief op het coronavirus, zo vertelde hij bij MNM: "Ja, ik heb corona gehad, ook in de familiesfeer. Het is een gevaarlijk virus, dat mogen we niet vergeten.”

Toch herhaalt hij zijn vraag om de huidige coronamaatregelen te herzien. "Je kan het virus aanpakken op twee manieren: door buitenproportionele maatregelen en drama of via goed beleid. Ik krijg veel reacties van mensen die mij gelijk geven, maar er zijn ook mensen die gedreven worden door angst. Door die angstcultuur te creëren krijg je mensen die een foert-reactie hebben en anderzijds mensen die veel angst hebben. Er zijn mensen die veel gezondheidsproblemen laten passeren omdat ze schrik hebben."

Hij benadrukt: "Vermijd feestjes en dichtbij elkaar kruipen, maar door die teneur en angst stijgen de ‘foert-reacties’ gaan de cijfers net wel stijgen."

Triest nieuws uit Planckendael: orang-oetans kunnen niet komen door corona

Zoo-Planckendael annuleert de komst van twee orang-oetans. "Helaas is de bouw van het geplande verblijf stilgelegd. Door corona hebben we minder inkomsten en kunnen de apen niet komen", zegt Ilse Segers van Zoo-Planckendael op Radio 2 Antwerpen. 

Lees hier meer: 

Hoeveel testen worden er dagelijks afgenomen?

Steeds meer mensen laten zich testen op coronavirus. Maandag werden er op één dag 28.547 afgenomen. De dag erna waren er dat 38.343 en ook woensdag gaan de cijfers in die richting, maar die zijn nog niet volledig. De cijfers komen rechtstreeks van Sciensano, want daar houden ze ook de afgenomen tests per dag en per provincie bij.

Volgens bevoegd minister De Backer is de maximumcapaciteit nu rond de 40.000 tests per dag. Maar die capaciteit gaat stelselmatig omhoog. Tegen eind oktober moet 70.000 tot 90.000 tests per dag mogelijk zijn.

Als er meer mensen testen, lijkt het ook logisch dat er meer positieve tests gevonden worden. Maar verhoudingsgewijs is er ook een stijging: midden juli was zo’n 2 procent van de tests positief, nu is dat 3 procent. En bij de ziekenhuisopnames zie je een duidelijke stijging. Vorige week nog 22 nieuwe COVID-patiënten per dag, deze week zijn dat er 28.

Karine Moykens: "Geen sprake van verdeeldheid binnen Celeval"

De uitspraken van gezondheidseconoom Lieven Annemans in “De afspraak” gisterenavond doen ook vandaag nog stof opwaaien. Annemans stelt maatregelen, zoals de bubbel van 5 en het dragen van een mondmasker, in vraag, en raadt mensen aan om dat ook te doen. Maar binnen de expertengroep Celeval is er geen sprake van verdeeldheid. Dat zegt Karine Moykens, Voorzitter van Interfederaal Comité Testing & Tracing in “De ochtend”. 

“Ik ervaar dat niet zo: we zijn een groep mensen met allemaal hetzelfde doel. We willen samen tot een voorstel komen dat zo breed mogelijk gedragen wordt. Als je met een groep mensen tot een consensus wil komen, dan is het goed dat ideeën aan elkaar worden getoetst”, zegt ze. Dat de sfeer tijdens die gesprekken niet bepaald sereen is, spreekt Moykens tegen. “Wie zegt dat? Dat is niet mijn ervaring.”

Football news:

Barca fans geloofden in het vroege vertrek van Bartomeu (vanwege geschillen over de datum van het referendum). Tevergeefs: er waren geen gedachten van pensionering, de trofeeën zijn ergens in de buurt van
Josep Bartomeu: ik was niet van plan ontslag te nemen. Barca zal dit seizoen trofeeën hebben . President Josep Bartomeu van Barcelona zegt dat hij geen plannen heeft om af te treden. Ik was niet van plan ontslag te nemen. We hebben een geweldig project in aanbouw. De belangrijkste wedstrijd van de Champions League ligt voor ons, het verlangen en de stemming zijn niet verdwenen. Ik denk dat we dit seizoen trofeeën zullen hebben. Wij werken niet in angst en willen elke dag beter worden. Niemand is bang. Wij hebben de afgelopen tien jaar 22 trofeeën gewonnen. Een serieus nummer voor degenen die bang waren zei Bartomeu
Zinedine Zidane: Hazard is klaar. Wij zijn blij, Dit is goed nieuws
Zidane op ISCO ' s woorden: het is ambitie. Iedereen wil
Bartomeu O VAR: in de wedstrijd tegen Real Madrid werd een niet-bestaande boete toegekend. De voorzitter van Barcelona, Josep Bartomeu, sprak over de referee in de wedstrijd van de 7de ronde van La Liga met Real Madrid.Ik hoorde dat Ramos de eerste was die de regels in Langle brak. Wij zullen dit punt in overweging nemen en de belangen van Barcelona verdedigen. We hebben het verzoek ingediend omdat het onmogelijk is dat de VAR-criteria verschillen in verschillende matches. Als er gesprekken waren tussen de scheidsrechters, willen we weten hoe de besluitvorming van de hoofdschef verliep. Het zijn normale gesprekken. Maar als we morgen iets te weten komen, zullen we handelen. Het belangrijkste is dat de criteria in elke wedstrijd verschillend zijn, en we moeten de Federatie aanmoedigen om collectief na te denken, want we hebben het meest eerlijke voetbal nodig. Wij willen dat deze technologieën de eerlijkste resultaten opleveren
Ian Wright: het is jammer dat Ozil niet speelt, maar Arteta ' s vasthoudendheid wordt bewonderd.Voormalig arsenaalspeler Ian Wright heeft gesproken over de beslissing van gunners coach Mikel Arteta om Mesut Ozil niet op te nemen in de Premier League. Dit is vervelend. Vanuit professioneel oogpunt, hou ik niet van Ozil, omdat ze om een of andere reden hun verschillen niet kunnen oplossen. Tegelijkertijd moeten we zo ' n hardnekkige coach bewonderen die zei: Dit is mijn beslissing.Om een of andere reden wil hij Mesut niet laten spelen. Jammer, want dit is een goede speler. Helaas voor Mesut als een professional die wil voetballen, zal hij niet in staat zijn om het te doen in deze club. Van wat Arteta probeert te doen, moeten Arsenal fans zich nu richten op het team en de vooruitgang ervan zei Wright
Spider-man is een fan van Barcelona. Tom Holland werd gefotografeerd in een Catalaans t-shirt