Belgium

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx: "Het is 5 over 12, tijd voor zeer verregaande maatregelen"

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx noemt het tijd om ook in Vlaanderen strengere maatregelen te nemen tegen het coronavirus. "Het is 5 over 12", zegt ze in "De afspraak" op Canvas. "Het is dringend tijd om te gaan voor zeer verregaande verstrengingen." Morgen komt de Vlaamse regering bijeen om eventueel extra maatregelen te nemen. Intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven denkt dat het stilaan tijd wordt om het onderwijs te verstrengen.

De Antwerpse provinciegouverneur heeft afgelopen weekend aangedrongen bij de Vlaamse regering om strengere maatregelen te nemen. "Het is heel dringend tijd voor overleg en zeer verregaande verstrengingen", zegt ze in "De afspraak". "Het is 5 over 12." Morgen komt de Vlaamse regering samen voor die eventuele extra maatregelen.

Berx blijft wat op de vlakte over wat die verstrengingen precies moeten inhouden. Dat bijvoorbeeld zoals in Wallonië en Brussel de avondklok zou uitgebreid worden, wil ze niet gezegd hebben. Al kan er volgens haar nog meer ingezet worden op thuiswerk. "Er is nog altijd veel volk op de baan en het openbaar vervoer. Daar valt nog een winst te maken", zegt ze. "En in de vrije tijd moet het aantal sociale contacten echt naar beneden."

Grote impact van scholen op verspreiding

Volgens dokter Meyfroidt moeten we durven kijken naar het onderwijs. "Het was nobel om het zo lang mogelijk open te houden. Ik stond daar helemaal achter en het onderwijs is belangrijk, maar nu zitten we in een rampscenario", zegt hij. "Nu proberen we geen golfje meer te controleren, maar we zitten in iets wat we met grote middelen moeten neerslaan."

Het was nobel om het onderwijs zo lang mogelijk open te houden, maar nu zitten we in een rampscenario

De intensivist verwijst naar een studie die vorige week in The Lancet stond. "Die heeft voor 131 landen 790 lockdownperiodes en hun impact bekeken", legt Meyfroidt uit. "De grootste impact is er van het aantal massabijeenkomsten met meer dan 10 personen te verminderen, maar de tweede grootste is toch het onderwijs."

Nochtans is ons lange tijd gezegd dat de school een veilige context is. "En dat is ook zo, want kinderen worden zelf niet ziek", zegt Meyfroidt. "Maar ze zijn wel vectoren." Hij ziet in het ziekenhuis vaak bij kinderen die voor iets anders komen, gescreend worden op COVID en dan positief testen.

Waar je meer kan inzetten op afstandsonderwijs moet dat wel gebeuren

Gouverneur Berx benadrukt het belang van het onderwijs. "Het is een heel moeilijke afweging", zegt ze. "Tijdens de eerste golf was tot 30 procent van de jongeren in de grootsteden niet meer te bereiken." Ze pleit er dan ook voor dat we het onderwijs blijven verstrekken aan kwetsbare jongeren. "Waar je meer kan inzetten op afstandsonderwijs moet dat wel gebeuren."

Bekijk hieronder het gesprek in "De afspraak":

Football news:

Shakhtar defender Vitao op 2:0 met Real Madrid: het belangrijkste is niet te hoog te vliegen in de wolken
Kiknadze en Meshcheryakov-uit! Rabiner na Loko ' s nederlaag door Red bull Sport-Express Journalist Igor Rabiner
Real Madrid gaf voor het eerst 9 doelpunten toe in 5 ronden van de Champions League groepsfase
Flick ongeveer 1:1 met Attletico: nadat Muller en Gnabry als vervangers aan de slag waren gegaan, voegde Bayern aan de beweging toe
Muller scoorde zijn 47e doelpunt in de Champions League en verhuisde naar de 10e plaats voor Inzaghi. Zlatan en Shevchenko hebben elk 48 goals in Bayern Forward Thomas Muller. De aanvaller scoorde het 47ste doelpunt van het toernooi en eindigde 10e in de geschiedenis, voorbij Filippo Inzaghi (ex-AC Milan, Juventus) met 46 goals. De 8e positie in de lijst met 48 doelen wordt gedeeld door Andriy Shevchenko en Zlatan Ibrahimovic. * * Recordhouder Cristiano Ronaldo (131 doelpunten in de Champions League)
Liverpool en Porto braken in in de Champions League play-offs - er zijn al 8 teams. Welke? En wie zal er aan hen worden toegevoegd?
Nu is Liverpool ook zonder Allison. De groep werd gewonnen door zijn 22-jarige vervanger met 0 minuten in de Premier League en de Champions League