Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Huiszoeking bij ex-president Trump was voor papieren over kernwapens, schrijft krant The Washington Post

Archiefbeeld: Donald Trump in 2017, met in de achtergrond een militair met de nucleaire codes.

Archiefbeeld: Donald Trump in 2017, met in de achtergrond een militair met de nucleaire codes.

Bij de huiszoeking in de woning van voormalig Amerikaans president Donald Trump was de FBI onder meer op zoek naar documenten over kernwapens. Dat schrijft The Washington Post. De krant zegt niet of het om Amerikaanse wapens of wapens van andere landen gaat, en of er documenten gevonden zijn.

De huiszoeking vond maandag plaats in Mar-a-Lago, een gigantisch domein met landhuis in de Amerikaanse staat Florida. Anonieme bronnen dicht bij het onderzoek vertellen aan The Washington Post dat de Amerikaanse politiedienst FBI onder meer op zoek ging naar geheime documenten over kernwapens. 

De ongebruikelijke huiszoeking toont "de diepe bezorgdheid" aan die bij regeringsfunctionarissen bestaat over de informatie die zich nog bij oud-president Trump bevindt en die mogelijk in verkeerde handen kan terechtkomen, zo schrijft The Washington Post. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI willen niet reageren op het artikel. Ook een woordvoerder van Trump geeft voorlopig geen commentaar.

Volgens VS-correspondent Björn Soenens in "De ochtend" (Radio 1) kan die nucleaire - en uiterst gevoelige - informatie verklaren waarom is overgegaan tot een huiszoeking, nadat dagvaardingen en gesprekken met Trumps advocaten eerder niets hadden opgeleverd. 

Beluister hier het volledige gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Huiszoeking bij ex-president Trump was voor papieren over kernwapens, beweert krant The Washington Post

Wordt huiszoekingsbevel openbaar gemaakt?

Over de huiszoeking bestaat veel onduidelijkheid, omdat er geen verklaring over is afgelegd. Naar verluidt waren de agenten op zoek naar geheime en vertrouwelijke regeringsdocumenten die Trump bij zijn vertrek uit het Witte Huis ten onrechte had meegenomen. 

De werkwijze van het gerecht en de FBI stuit op veel kritiek bij aanhangers van Trump. Ze noemen het een "politieke afrekening". Gisteren probeerde een gewapende man een FBI-kantoor in Cincinnati (Ohio) binnen te dringen. Hij werd door de politie neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen. Zijn motief is niet duidelijk, maar mogelijk speelt de huiszoeking bij Trump een rol.

Gisteren pikte Amerikaans minister van Justitie Merrick Garland de kritiek en spanningen niet langer en kondigde aan dat hij wil dat het huiszoekingsbevel wordt openbaar gemaakt, alsook de goederen en papieren die in beslag zijn genomen. Dat is uitzonderlijk, maar Garland vindt dat het publiek belang in dit geval zwaar doorweegt. Een rechter zal over de verzoeken beslissen.


De huiszoeking verhit de gemoederen bij aanhangers van Trump.

De huiszoeking verhit de gemoederen bij aanhangers van Trump.

Trump verzet zich niet

Trump zal ook geen verzet aantekenen. Hij heeft in principe tot vanavond 21 uur de tijd om dat te doen. In een mededeling op sociale media vraagt hij het huiszoekingsbevel onmiddellijk vrij te geven. Trump herhaalt wel dat de huiszoeking "onnodig was en politiek gemotiveerd".

"Als Trump verzet zou aantekenen, zou het lijken alsof hij iets te verbergen heeft. De Republikeinen die eerst dachten dat de huiszoeking Trump politiek zou kunnen helpen, houden nu hun hart vast voor mogelijke onthullingen die beschadigend zouden kunnen zijn", legt Soenens uit.

Ik ga zelfs een stapje verder en moedig aan dat de documenten onmiddellijk worden publiek gemaakt

"Als de verzegeling van het huiszoekingsbevel ongedaan wordt gemaakt dan gaan we te weten komen waarom het huis is doorzocht en wat is meegenomen", legt Soenens uit. Veel details gaan we echter niet te weten komen. Zo heeft minister Garland niet gevraagd om de zogenoemde "motivatie van het onderzoek" bekend te maken. Soenens: "Anders staat het hele onderzoek beschreven en dat is gevaarlijk voor de openbare veiligheid."

Garland benadrukte gisteren ook dat hij de huiszoeking persoonlijk had goedgekeurd. Die beslissing heeft hij naar eigen zeggen "niet licht" genomen.

Door de huiszoeking in Mar-a-Lago wordt de FBI nu bedreigd.

Door de huiszoeking in Mar-a-Lago wordt de FBI nu bedreigd.

Kan het om de nucleaire codes gaan?

Over de aan kernwapens gekoppelde documenten wordt druk gespeculeerd. Vooral: zou het eventueel om de nucleaire codes gaan waarover elke Amerikaanse president beschikt?

Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, denkt van niet. "Het zou over die kaart met codes (de kaart die de president op zak heeft om op gelijk welk moment het bevel te geven kernwapens te gebruiken, red.) kunnen gaan, al zou me dat toch echt verwonderen", aldus Sauer. "Maar zelfs als die kaart zou meegenomen zijn, dan nog veranderen de codes om de 4 jaar. Toen Joe Biden aan de macht kwam, zijn de codes veranderd. Trump kan niets meer doen met zijn kaart."

Toen Joe Biden aan de macht kwam, zijn de codes veranderd

Sauer denkt eerder aan informatie over eigen kernwapens. "Trump heeft een bijzondere interesse in kernwapens en schepte er ook over op tijdens zijn presidentschap. Ik kan me wel voorstellen dat hij een aandenken zou meenemen naar zijn villa in Florida, maar nogmaals: we hebben die informatie vandaag niet."  

Beluister hier het interview met professor Tom Sauer in "De ochtend":

Zocht de FBI naar geheime nucleaire documenten bij de huiszoeking bij Trump? En wat kunnen die dan zijn?