Belgium

“Mijlpaal in de strijd tegen hiv”: Overgrote meerderheid van hiv-positieve Belgen draagt virus niet langer over via seks

De overgrote meerderheid van de Belgen met hiv is niet langer besmettelijk. Dat blijkt uit de resultaten van wetenschappelijk onderzoek die Sensoa, Sciensano en het Tropisch Instituut donderdag voorstellen. Voorwaarde is wel dat de hiv-positieve persoon de medicatie nauwgezet neemt. Alleen dan blijft de hoeveelheid virus in het bloed zo laag dat de persoon in kwestie niet langer besmettelijk is. Een van de gevolgen van dit nieuws is dat koppels met een hiv-positieve partner gewoon zwanger kunnen worden. Sensoa heeft het over een “mijlpaal in de strijd tegen hiv”.

Experts vermoedden het al langer, maar de afronding van twee studies leerde dat de hoeveelheid van het virus in het bloed zodanig onderdrukt wordt dat de aanwezigheid van hiv door een klassieke test niet meer vastgesteld kan worden, als dus de medicatie trouw wordt genomen. Het gevolg van die niet-meetbare aanwezigheid van de viruslading in het bloed is dat het virus niet meer door seksueel contact, zelfs als dat onbeschermd is, overgedragen kan worden.

Een eerste studie gebeurde bij 888 koppels in 14 Europese landen, met één hiv-positieve en één hiv-negatieve partner. In totaal hadden die koppels bijna 60.000 keer seks zonder condoom, maar er werd geen enkele overdracht van het virus vastgesteld. De tweede studie, bij homoseksuele koppels, kwam tot dezelfde vaststelling.

België

De behandeling is dus het belangrijkste, en daar scoort België bijzonder goed. 91 procent van de mensen met hiv weet dat ze het virus hebben. Van hen is 92 procent in behandeling, en 94 procent van de hiv-positieven in behandeling heeft zo’n niet-meetbare virale lading. Het aantal nieuwe diagnoses in ons land zit al sinds 2012 in dalende lijn, en die nieuwe diagnoses zijn te wijten aan de kleine groep die hun status (nog) niet kent.

Sensoa benadrukt dat dit nieuws niet het einde betekent van de klassieke preventieboodschap rond het condoom: nieuwe besmettingen gebeuren namelijk vooral door wie zelf niet weet dat hij of zij besmet is. “Maar een goede behandeling maakt wel deel uit van wat combinatiepreventie genoemd wordt”, klinkt het. Het gaat dan om veilig vrijen en makkelijk kunnen testen en biomedische initiatieven zoals een snelle opstart van hiv-medicatie.

Aantal nieuwe besmettingen bereikt plateau

Uit hetzelfde rapport blijkt ook dat het aantal hiv-besmettingen in ons land vorig jaar voor het eerst sinds 2012 een lichte stijging kende. Er waren 923 nieuwe hiv-diagnoses, een stijging met 4 procent in vergelijking met 2018. Tussen 2012 en 2018 was er nog een daling, met 28 procent. Voor grote conclusies is het nog te vroeg, maar Sciensano houdt alvast in het oog of die evolutie zich ook dit jaar doorzet.

Er werden vorig jaar meer bevolkingsgroepen getroffen, wat Sciensano doet besluiten dat de hiv-epidemie in ons land diverser wordt. De twee sleutelpopulaties, Belgische mannen die seks hebben met mannen (MSM) en heteroseksuele mannen en vrouwen afkomstig uit Sub-Sahara-Afrika, waren vorig jaar goed voor elk 24 procent van de diagnoses. Vooral bij Belgische MSM zet de dalende trend zich verder. Kijkt men naar mannen met een andere Europese nationaliteit, dan is er een stabilisering, maar bij mannen van niet-Europese afkomst is dat een stijging. Het gaat dan vooral om mannen uit Latijns-Amerika en Azië.

Bij heteroseksuelen is er een stijging bij zowel mannen als vrouwen afkomstig uit Sub-Sahara-Afrika. Zij vertegenwoordigen 48 procent van de nieuwe diagnoses bij heteroseksuelen.

Er waren in 2018 naar schatting 18.335 mensen die met hiv leven, van wie 91 procent gediagnosticeerd. Van hen krijgt 92 een antiretrovirale behandeling, en van die laatste groep heeft 94 pct een niet-detecteerbare virale lading. Eerder op de dag bleek ook al dat die laatste groep niet langer besmettelijk is en dus ook zonder condoom veilig kan vrijen, als ze hun medicatie nauwgezet blijven nemen.

Met die cijfers bereikt ons land de 90-90-90-werelddoelstellingen van UNAIDS, en zijn we goed op weg om de 95-95-95-doelstelling voor 2030 te realiseren.

Football news:

De kappersvakbond bekritiseerde Promes en Labiad voor het vieren van een doel in de stijl van een knipbeurt: ze staan volledig buiten de realiteit
Piazon over Chelsea: na 3-4 leases, realiseerde ik me dat dit gewoon een bedrijf is. Het was moeilijk, maar ik heb er geen spijt van
Liverpool ' s resultaten zijn een anomalie. Laat je niet misleiden door het geschreeuw-de crisis is niet zo mondiaal (hoewel het het kampioenschap kan kosten) Loekomsky ' s emotionele reactie op de resultaten van Klopp
Leicester heeft de onderhandelingen over de lening van Eriksen gestopt vanwege het hoge salaris van de speler
CR 760. Ik had minder kunnen scoren, Juventus keeper Gianluigi Buffon feliciteerde Torino striker Cristiano Ronaldo met het bereiken van 760 goals in officiële wedstrijden. Je had minder doelpunten voor me kunnen scoren. In ieder geval gefeliciteerd met uw recordbrekende carrière. CR..760! - schreef Buffon op Twitter. Ronaldo is de beste goalscorer ooit in officiële wedstrijden. Hij versloeg Bytsan en scoorde de 760e goal (Squawka)
Het beroep van Barcelona tegen de opschorting van Messi werd verworpen.Het beroep van Barcelona tegen de schorsing van de spits Lionel Messi met twee wedstrijden werd verworpen. De Argentijn heeft de Spaanse beker wedstrijd met Cornell al gemist (2:0). Hij zal ook niet in staat zijn om met Elche te spelen in de Spaanse competitie
De jongen ging akkoord om naar Arsenal te gaan. Real Madrid Martin Ødegaard is dicht bij het verlaten van de huurovereenkomst. Volgens de Guardian en ESPN journalist Freddie Paxton heeft de Noor besloten naar Arsenal te verhuizen. Vandaag slaat de jongeling een workout crème over om de transfer te voltooien. Verwacht wordt dat de jongere wordt uitgeleend tot het einde van het seizoen. De partijen zijn bereid om de voorwaarden van de deal in de zomer te wijzigen. Dit seizoen heeft de 22-jarige middenvelder 7 wedstrijden gespeeld in La Liga. Meer informatie over de statistieken vindt u hier