Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Na de ontboezeming van Jan Jambon (N-VA) over te snel rijden: hoe belangrijk is het dat politici het goede voorbeeld geven?

De ontboezeming van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over te snel rijden, is communicatief geen slimme zet. Dat zegt professor crisiscommunicatie An-Sofie Claeys van de KU Leuven in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is goed dat hij eerlijk is, maar eigenlijk had hij moeten zeggen: "Dit had ik nooit mogen doen"."

Was het een uitschuiver of een bewuste communicatiezet? Hoe dan ook heeft Vlaams minister-president Jan Jambon zich (weer) in het oog van een stormpje gewerkt: gisteren gaf hij aan "De tafel van vier" met Gert Verhulst toe dat hij zijn chauffeur af en toe de opdracht geeft om te snel te rijden. En dat net op een dag waarop de politie een grootschalige flitsmarathon organiseert.

Per ongeluk of niet, het was geen slimme zet, zegt An-Sofie Claeys in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het enige wat ik goed vind, is dat hij eerlijk is geweest", zegt Claeys. "Het is goed dat hij niet liegt over wat hij doet, maar uiteraard, als minister-president van de Vlaamse regering, zeker tijdens een flitsmarathon, vind ik het geen goed idee om te zeggen dat je zelf af en toe bewust beslist om sneller te rijden dan mag."

Beluister het volledige gesprek met An-Sofie Claeys:

Het goede voorbeeld geven

"Naast de timing zijn er zijn twee problemen", gaat Claeys verder. Enerzijds wat hij gezegd heeft in het programma en anderzijds puur het gedrag. Ik denk dat politici zich er meer bewust van moeten zijn dat hun gedrag ook een vorm van communicatie is."

"De uitspraak van Jambon versterkt bij veel mensen waarschijnlijk het gevoel dat velen zich niet zo veel aantrekken van snelheidsregels. Als we zien dat mensen in leidinggevende functies, politici in het bijzonder, bepaalde regels die ze anderen opleggen zelf niet volgen, kan het ervoor zorgen dat we zelf gaan denken: "Niemand houdt zich eraan, waarom zou ik het dan doen?""

"Dat effect van "leading by example" (het goede voorbeeld geven, nvdr.) speelt vooral bij dingen die moeilijk af te dwingen en te controleren zijn, zoals verkeersovertredingen, maar ook belastingontduiking en coronaregels. Daar is het effect sterker, zowel in positieve als negatieve zin." 

Politici moeten beseffen dat hun gedrag ook een vorm van communicatie is

Als politicus ben je staatsman of -vrouw, maar wil je natuurlijk ook dicht bij de mensen staan. Iedereen rijdt wel eens te snel, al dan niet bewust. Dat kan ook de minister-president wel eens overkomen. Was dat wat Jambon wou tonen? "Politici zijn ook maar mensen, dus ik vind het goed dat hij er niet over gelogen heeft. Hij zal zeker niet de enige zijn in Vlaanderen die die overtredingen al begaan heeft. Maar hij moet eraan toevoegen dat dit niet oké is. Jambon zegt: "Af en toe moet je het risico nemen", maar hij had beter gezegd: "Het is heel dom van mij dat ik dat af en toe doe, ik zou dat eigenlijk nooit mogen doen, elke keer dat ik het vraag aan mijn chauffeur, is een keer te veel."