Belgium

Onderzoekers van KU Leuven wagen zich aan voorspelling: deze vier ploegen spelen play-off 1

Club Brugge, KRC Genk, Anderlecht en Antwerp. Die vier ploegen spelen over een paar maanden play-off 1. Dat zeggen wij niet, wel enkele onderzoekers van de KU Leuven. Aan de hand van geavanceerde data en statistieken voorspelde het sports analytics lab van de KUL welke ploegen de meeste kans hebben om zich te plaatsen voor play-off 1.

Om de kansen van alle teams in te schatten, voorspelden de onderzoekers hun resultaten in de resterende wedstrijden op basis van hun Elo-rating na negentien wedstrijden. Deze Elo-ratings geven de sterkte van een ploeg weer op basis van de meest recente resultaten en worden na elke speeldag aangepast.

Uit de voorspellingen blijkt dat Club Brugge met zijn 94 procent al zo goed als zeker lijkt van deelname aan play-off 1. Blauw-zwart wordt gevolgd door Anderlecht en KRC Genk. Zij krijgen allebei 60 procent kans. Antwerp heeft volgens het onderzoek 48 procent kans om de vierde ploeg in play-off 1 te worden.

Geen OHL?

Opvallend is dat OH Leuven, dat momenteel vierde staat, amper 12 procent kans zou hebben om zich nog te plaatsen voor play-off 1. De verklaring is echter logisch: de ploeg van Marc Brys wacht - met onder meer wedstrijden tegen Antwerp, Genk én Brugge - nog een loodzwaar slot van de competitie. Daarnaast is OHL al maanden aan het ‘overperformen’. De Leuvenaars scoren vaker én slikken minder goals dan men zou verwachten op basis van de data en statistieken.

Onderzoekers van KU Leuven wagen zich aan voorspelling: deze vier ploegen spelen play-off 1
Foto: KU Leuven

Football news:

Koeman op Griezmann in reserve: Dit is geen straf. Naast Messi hadden we iemand nodig die sneller was dan Antoine
Het leek erop dat het beste doelpunt van het weekend werd gescoord door Lisakovich. Maar na een half uur, werd hij overschaduwd door Krychowiak - een gek schot op de bijna negen van de halve maan Подарки
Nikolic werd weggestuurd voor ruzie met de scheidsrechter over een CSKA penalty. Hij kreeg twee geel in 10 Seconden
Ronald Koeman: Barcelona moet elke wedstrijd winnen. Trots op het team
Gerard Pique: ik ben trots op Barca. Het team toonde aan dat ze nog steeds leven
Guardiola op 20 opeenvolgende overwinningen: een van de belangrijkste prestaties van zijn carrière, gezien het schema, de pandemie
Lopetegui kreeg een gele kaart en eiste om Messi te verwijderen in de wedstrijd Sevilla-Barcelona