Belgium

Senaat stemt over benoeming Amy Coney Barrett in VS-Hooggerechtshof: "Trump kan over het graf heen invloed uitoefenen"

In de Amerikaanse Senaat vindt straks een stemming plaats over de benoeming van Amy Coney Barrett als opperrechter in het Hooggerechtshof. Omdat de Republikeinen een meerderheid hebben, zal ze het allicht halen. "President Donald Trump kan over het graf heen invloed blijven uitoefenen", zegt onze VS-correspondent Björn Soenens.

Op dik een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen vindt straks een belangrijke stemming in de Senaat plaats: die over de benoeming van Amy Coney Barrett als opperrechter in het Hooggerechtshof, het hoogste rechtsorgaan van de VS. 

Coney Barrett staat bekend als een conservatieve rechter. Ze komt in de plaats van Ruth Bader Ginsburg, een progressieve rechter die op 18 september overleed. Als Coney Barrett het haalt, zal het Hooggerechtshof voortaan 6 conservatieve rechters tellen tegen 3 progressieve. Gezien de rechters voor het leven benoemd zijn, heeft dat verregaande gevolgen.

"Het is opmerkelijk en het is uitzonderlijk dat deze stemming op minder dan een week voor de presidentsverkiezingen gebeurt, maar ze gebeurt", zegt onze VS-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal Laat". "De Republikeinen hadden na de dood van Bader Ginsburg de kans om een nieuwe rechter te benoemen en ze hebben een meerderheid in de Senaat."

"Politiek gezien is het onkies dat ze het doen, maar ze doen tegelijk niks onwettig door deze benoeming erdoor te sjezen. Dat is aan een recordtempo in vier weken tijd gebeurd met drie hoorzittingen."

Bekijk hier het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal Laat" (en lees voort onder de video):

Invloed

"Deze benoeming is bijzonder belangrijk voor president Trump. Hij is een van de enige presidenten die 3 rechters in het Hooggerechtshof heeft kunnen benoemen in amper 1 ambtstermijn (na Neil Gorsuch in 2017 en Brett Kavanaugh in 2018, eveneens conservatieve rechters, red.).

Daarmee zal Trump een derde van het Hooggerechtshof hebben benoemd. "Zo stelt hij zijn erfenis voorbij zijn ambstermijn veilig. Hij kan over het graf heen invloed blijven uitoefenen met conservatieve rechters waardoor het Hooggerechtshof voor de komende twintig of dertig jaar een conservatieve meerderheid van 6 tegen 3 rechters heeft."

Obamacare

Ook op de korte termijn kan de benoeming van Coney Barrett meteen gevolgen hebben. "Vanaf morgen is zij meteen rechter en beslist ze mee over een aantal rechtszaken die momenteel bij het Hooggerechtshof voorliggen. Op 10 november komt bijvoorbeeld een zaak voor over de afschaffing van Obamacare, de ziekteverzekeringswet."

"Misschien komt er over afzienbare tijd een zaak over het abortusrecht voor, waarbij zij de beslissende stem zou kunnen zijn om abortusrechten terug te schroeven. Op heel korte termijn kan haar invloed dus al reusachtig zijn."

Football news:

Griezmann op Messi: Ik bewonder Leo, en dat weet hij. We hebben een grote relatie
Rooney over de mogelijkheid van een verhuizing naar Barca in het seizoen 2010/11: denken erover. Wayne Rooney heeft herinneringen gedeeld over hoe hij van Manchester United naar Barcelona had kunnen verhuizen na zijn transferaanvraag in oktober 2010
Hoera, in Engeland laten ze het publiek weer toe. Tot 4.000 en niet overal, maar de clubs zijn gelukkig. Iedereen verveelde zich
Suller over de wedstrijd met Istanbul: Dit zijn De Kampioenen van Turkije, het zal moeilijk zijn
Gasperini over de nominatie voor de beste coach van het jaar award: als we Liverpool verslaan, misschien krijg ik een paar stemmen
Julian Nagelsmann: Leipzig wil PSG Het Laatste gevoel geven dat ze het hebben over
Tuchel Pro Champions League: wedstrijd met Leipzig-de finale van onze groep