Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Surfer komt oog in oog met bultrug voor kust van Knokke: "Ik kon zijn adem ruiken"

Videospeler inladen...

Voor de kust van Knokke heeft surfer Yves Depoorter een close encounter met een bultrug gehad. Het dier dook plots op toen hij zowat anderhalve kilometer ver in de Noordzee zat. "Ik was de dwerg, hij de goliath", doet hij zijn verhaal op Radio 1.

Surfen op de Noordzee en plots oog in oog staan met een bultrug van zowat 10 meter lang: dat is wat Yves Depoorter uit Knokke enkele dagen geleden is overkomen. "Ik was aan het wingfoilen", vertelt hij in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Daarbij surf je op een plank met een vin die diep in het water gaat en zweef je als het ware over de zee."

Toen hij zowat anderhalve kilometer ver op zee zat, zag hij plots een grote, witschuimende golf die openbrak. "Ik wist dat zo'n golf zo diep in de zee niet mogelijk was, daar was geen zandbank. Ik voer erheen om te kijken wat er aan de hand was. Was een boot aan het zinken? Was iets in zee gestort?"

"Terwijl ik dichterbij kwam, sprong plots een walvis uit het water. Potverdorie! Ineens spande alles, de adrenaline gierde door mijn lijf. Ik wou het zien, van dichtbij. Ik heb mijn koers voortgezet en ben dichter gevaren. Ik had meteen door dat het een walvis was, pas nadien ontdekte ik dat het om een bultrug ging."

BEKIJK - Beelden van de walvis en foto's van de ontmoeting van Yves Depoorter met het dier:

Videospeler inladen...

"Ik was niet bang. Ik was wel erg nieuwsgierig en erg alert. Ik was de dwerg, hij de goliath. Ik wou mezelf niet in gevaar brengen, maar ik wou het beest ook geen pijn doen met die vin onder mijn surfplank. Omdat ik boven het water zweefde, kon ik goed zien waar de walvis zwom. Ik zag voortdurend zijn rugvin."

Ook de wind hielp hem om het dier te lokaliseren. "Er stond een noordoostenwind. Die geeft allerlei golfjes en kabbeling op het wateroppervlak, maar overal waar de walvis zwom, bleef het water glad. Ik wist bijna tot op de meter nauwkeurig waar hij zich bevond."

Een of twee?

"Aanvankelijk ben ik tot op twee meter van hem gevaren, ik zat echt vlakbij. Telkens hij naar boven sprong, ademde hij uit. Ik kon zijn adem ruiken, een zilte geur. Hij sprong ook twee keer op uit het water, vlak bij mij."

Hoewel Depoorter zo dicht bij de walvis was, denkt hij niet dat die hem zag. "Hij was richting Cadzand aan het zwemmen en ik moest tegen de wind en de golven in varen om hem te volgen. Op een bepaald moment begon de wind weg te vallen en zat ik al diep op zee. Toen ik wou terugkeren, viel ik. Op dat moment merkte hij me wél op. Hij veranderde van koers en zwom naar me toe. Hierna zwom hij door in de richting van Zeebrugge."

Nadat Depoorter weer aan land was gekomen, moest hij thuis even bekomen. "Ik zat vol emotie, mijn suikergehalte was ook naar beneden gedonderd. De adrenaline was weggevallen en plots voelde ik me helemaal leeg." Toen hij weer op zijn positieven was, ging hij opnieuw kijken en zag hij de bultrug alweer voor de kust van Knokke zwemmen.

Daar is het dier de voorbije dagen overigens al verschillende keren gespot, net als voor de kust van Zeeuws-Vlaanderen. Mogelijk gaat het om twee verschillende exemplaren, maar zolang ze niet samen op hetzelfde moment zijn gezien, staat dat niet vast. Grote walvissen zijn sowieso uitzonderlijk in de Noordzee, het is al van 2019 geleden dat nog eens een is gespot.

Migratie

Volgens Natalie Sterckx van Natuurpunt vertoont deze walvis geen tekenen van ziekte of andere ontbering, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de orka die vorige maand in de Seine in Frankrijk opdook. Wel zijn op zijn huid verschillende littekens te zien, maar dat is niet abnormaal.

"Bultruggen migreren voortdurend tussen koude wateren in het noorden van de Atlantische Oceaan en warme wateren in het zuiden", legt ze uit aan VRT NWS. "Daarbij zwemmen ze doorgaans links van de Britse eilanden. Dit exemplaar heeft waarschijnlijk de verkeerde afslag genomen en is zo via het Kanaal tot bij ons gekomen."

Toch is het volgens Sterckx geen slecht teken dat een bultrug voor onze kust zwemt. "Het betekent onder meer dat in de Noordzee weer voldoende eten te vinden is voor de dieren." Hoe lang deze walvis blijft hangen, valt niet te voorspellen. Sowieso zal hij zijn migratietocht vroeg of laat weer voortzetten.

Depoorter blijft intussen uitkijken naar de walvis, al is hij niet meteen op een nieuwe ontmoeting uit. "Het zal nooit meer hetzelfde zijn als de eerste keer. Toen speelde het verrassingseffect. Als ik nu naar de walvis zou surfen, ben ik een toerist. Misschien zoek ik hem wel nog eens op als ik met mijn vrouw en kinderen aan het surfen ben en hij weer opduikt."

BELUISTER - Yves Depoorter vertelt enthousiast over zijn ontmoeting met de walvis in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Yves Depoorter surfte langs de walvis in de Noordzee