Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vlaams Bijeninstituut moet verdelging Aziatische hoornaar stopzetten: "Budget voor verdelging al opgebruikt"

Het Vlaamse Bijeninstituut (VBI) moet de verdelging van nesten van de Aziatische hoornaar noodgedwongen stopzetten. Door de snelle verspreiding van de exotische wespensoort is het budget voor de verdelging al opgebruikt. "Dat is bijzonder erg. Voor de diversiteit in eerste instantie, maar ook voor de volksgezondheid", stelt voorzitter René De Backer. Hij waarschuwt om vooral niet te proberen om zelf een nest te verwijderen. "Dat is levensgevaarlijk."

De Aziatische hoornaar rukt razendsnel op in Vlaanderen. Dat beseffen de verdelgers van het Vlaamse Bijeninstituut (VBI) maar al te goed. "Die mensen vinden ongeveer tien nesten per dag", vertelt voorzitter René De Backer. "Het gaat zeer snel. We hebben dit jaar al 300 nesten verdelgd in Vlaanderen en wij verwachten er nog verschillende honderden te doen."

Alleen, daar is op dit moment geen geld voor. Het budget dat voorzien was voor de verdelging, is opgebruikt en tijdens een spoedvergadering met de bevoegde departementen (Omgeving en Landbouw & Visserij) werd geen oplossing gevonden. "Wij werken met vrijwilligers, maar ook met professionele verdelgers en die kunnen wij nu niet meer betalen. We worden dus gedwongen om de verdelgingen stop te zetten", aldus De Backer.

Kwestie van tijd voor dodelijke aanval

"Dat is bijzonder erg", zegt hij. "In eerste instantie voor de biodiversiteit want de bijen hebben er last van. Imkers raadplegen ons omdat hun kasten met bijen door Aziatisch hoornaars worden aangevallen. Nesten die daar in de omgeving zitten, kunnen wij nu niet meer verdelgen. Dat is een eerste probleem."

"Een tweede probleem is de volksgezondheid", gaat De Backer verder. "De laatste tien dagen hebben wij vier meldingen gekregen van ernstige steekincidenten met de Aziatische hoornaar, waarbij hospitalisatie nodig was. We moeten geen angstpsychose onder de mensen veroorzaken, maar als we het statistisch bekijken en de ervaring in het buitenland overwegen, dan is te verwachten dat het eerste dodelijke slachtoffer er deze zomer nog aankomt."

Het is te verwachten dat het eerste dodelijke slachtoffer er deze zomer nog komt

Niet enkel mensen die allergisch reageren op een wespensteek, kunnen zo getroffen worden. "Het probleem zit hem bij de nesten. Op het ogenblik dat je een nest benadert - en dat hoeft daarom niet altijd bewust te zijn - vallen Aziatische hoornaars massaal aan. Wie zo'n grote hoeveelheid aanvallen te verwerken krijgt, kan daaraan overlijden. Dat hebben we in het buitenland al gezien."

Nicolas Reusens©

Nooit zelf nest verwijderen

De Backer roept dan ook op om nesten nooit zelf te verwijderen, ook niet nu het Vlaamse Bijeninstituut niet langs kan komen. "Dat is het slechtste idee dat je kan hebben, dat is echt af te raden. Als je een nest hebt, blijf dan 4 tot 5 meter van dat nest vandaag. Probeer zeker het nest zelf niet te verdelgen, dat is levensgevaarlijk."

Het verdelgen van zo'n nest blijft dan ook een job voor specialisten, benadrukt De Backer. "Om twee redenen. Ten eerste het risico en ten tweede moet de verdelging op zo'n manier gebeuren dat jonge koninginnen niet kunnen ontsnappen. Daarom dat wij speciale opleidingen geven aan de professionele verdelgers en het zijn enkel die gecertificeerde verdelgers die wij aanspreken om verdelgingen te doen."

Het Vlaamse Bijeninstituut hoopt dat er snel een oplossing uit de bus komt. Ondertussen blijven ze de data van de gemelde nesten verzamelen.

BEKIJK - Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

Videospeler inladen...