Belgium

Vlaams streamingplatform Streamz gaat officieel van start: wat is het precies? En wat kan je allemaal kijken? 

Vandaag gaat het Vlaamse streamingplatform Streamz officieel van start. Over het aantal abonnees wordt nog niet gecommuniceerd, maar Streamz vertrekt alleszins met de meer dan 400.000 klanten van Play van Telenet. De basisversie van het platform kost 11,95  euro per maand. Maar wat kan je allemaal bekijken op Streamz? 

Wat is Streamz?

Streamz moet het Vlaamse alternatief worden voor de internationale streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video. Begin dit jaar sloegen telecomoperator Telenet, die ook eigenaar is van onder meer de zenders VIER en VIJF, en DPG Media, het bedrijf boven onder meer de merken VTM, Q-music en Het Laatste Nieuws, de handen in elkaar om een betaalde streamingdienst uit te rollen. Beide mediabedrijven richtten daarvoor het gemeenschappelijke dochterbedrijf Streamz op.

Het doel: inspelen op het veranderende kijkgedrag. Vlamingen kijken alsmaar meer uitgesteld televisie en spoelen reclame door. Tegelijk heeft al 40 procent van de Vlaamse gezinnen toegang tot Netflix. Disney+, een andere buitenlandse streamingdienst, start half september in ons land. Streamz moet een Vlaams alternatief bieden en het verlies aan advertentie-inkomsten compenseren.

Hoe kan ik Streamz bekijken?

Streamz is vanaf 14 september voor iedereen beschikbaar via de Streamz-app en via Streamz.be. Een abonnement kost 11,95 euro per maand voor de basisversie en 19,95 euro voor de uitgebreide versie Streamz+. Abonnees kunnen op 4 schermen tegelijkertijd in HD kijken.

De medewerking van Telenet moet het platform een vliegende start geven. Telenet telt al 421.000 abonnees voor zijn "on demand" aanbod Play en Play More. Zij zullen via digitale TV van Telenet automatisch overschakelen op Streamz.

Zeer aantrekkelijk dus voor de abonnee, tegelijk stromen er ook nieuwe inkomsten naar de Vlaamse producenten.

Wat doet de VRT?

Telenet en DPG Media wilden ook graag de VRT erbij, de belangrijkste producent van Vlaamse fictie. Ook het Vlaamse regeerakkoord vraagt de openbare omroep om vanuit "een rendabel businessplan mee te stappen in dit project", omdat de VRT de grootste fictiecatalogus heeft. 

De VRT zal geen mede-eigenaar worden van het bedrijf Streamz. Maar ze zal wel programma's aanleveren aan de catalogus in ruil voor een vergoeding. Ook enkele nieuwe fictiereeksen zullen in primeur te zien zijn op het platform, alvorens ze uitgezonden worden op Eén of Canvas. De eerste nieuwe VRT-fictiereeksen die op Streamz verschijnen, zijn Black-out, met Sara De Roo en Geert Van Rampelberg, en Cheyenne en Lola met Veerle Baetens.

"We zijn heel enthousiast dat we Vlaamse fictie die in dit huis gemaakt wordt, nu via een nieuw kanaal tot bij de Vlaming kunnen krijgen", zegt Frederik Delaplace, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. "Daarom brengen we enkele prestigieuze, nieuwe fictiereeksen in, bovenop de uitgebreide VRT-catalogus met maar liefst 1.500 afleveringen van geliefde titels. Het is goed dat er in Vlaanderen een alternatief is voor de vooral Amerikaanse platformen die enorm aan populariteit hebben gewonnen. En het is goed dat het Vlaamse medialandschap de handen in elkaar slaat om daar een Vlaams alternatief voor te ontwikkelen. Zeer aantrekkelijk dus voor de abonnee, tegelijk stromen er ook nieuwe inkomsten naar de Vlaamse producenten." 

Het is niet de eerste keer dat programma's van de VRT in primeur achter een betaalmuur zitten en pas nadien op de eigen zenders worden uitgezonden. Doorgaans gaat het om reeksen die mee door Telenet gefinancierd zijn. De Eén-reeks Geub bijvoorbeeld met Philippe Geubels was eerst op Play te zien en daarna pas op Eén. De reeks Albatros zit nu op Play, zal ook in Streamz zitten en wordt pas volgend voorjaar op Canvas uitgezonden.

Wat is er nog te bekijken op Streamz?

Streamz wil dit najaar in totaal 11 nieuwe programma's in primeur aanbieden. 5 daarvan zijn beschikbaar bij de start: het gaat onder meer om de VTM-reeks De Bende van Jan De Lichte. De verfilming van de historische roman van Louis Paul Boon ligt bij VTM al enkele jaren op het schap en wordt opgespaard voor de lancering van Streamz. De vier andere titels zijn: "Fair trade", "Cold courage", "Baantjer" en "Black-Out".

Dat aanbod wordt aangevuld met films en exclusieve internationale reeksen, waaronder alles van HBO, en een brede catalogus van titels van de zenders VTM, Vier, Eén en Canvas. De titels van HBO zullen op Streamz op hetzelfde moment aangeboden worden als waarop ze in de Verenigde Staten uitgezonden worden. HBO lanceert in verschillende landen momenteel haar eigen streamingdienst, maar dat zou in Vlaanderen niet aan de orde zijn. "We hebben met HBO jarenlang een goed partnerschap opgebouwd", zei Peter Vindevogel, CEO van Streamz, bij de voorstelling. "Als ze andere wegen hadden willen op gaan, was dat al lang mogelijk geweest."

Football news:

Man City is klaar om Kane te betalen 21 miljoen euro per jaar (Nicolo Skira)
Benfica betaalt 15 miljoen euro voor Yaremchuk. De aanvaller van het Oekraïense nationale team is al in Lissabon
Ex-directeur van Barca Braida: Pjanic wil terugkeren naar Juventus. We spraken met hem drie of vier dagen geleden
Hames Rodriguez: ik weet niet waar ik zal spelen. Mijn cyclus bij Real Madrid is voorbij
Mkhitaryan on relations with Mourinho: What happened in Manchester remains in Manchester
De FIFA en de UEFA verwierpen het verzoek van de voetbalbond van Baskenland om erkenning als onafhankelijk lid van Spaanse organisaties
Wit-Rusland zal gastheer zijn van de World Cup kwalificatie wedstrijden 2022 in het Tsentralny stadion in Kazan