Belgium

Voltallige Libanese regering neemt ontslag onder druk van straatprotest na explosie in Beiroet

De Libanese premier Hassan Diab heeft het ontslag van zijn regering aangekondigd. Hij doet dit na de zware explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet van vorige week en de daarop volgende massale protesten tegen wanbeleid en corruptie. Eerder vandaag namen al twee ministers zelf ontslag. Betogers roepen op om vanavond opnieuw op straat te komen.

De Libanese premier kondigt zijn ontslag en dat van zijn voltallige regering aan na de zware explosie in Beiroet vorige week. De regering stapt nu zelf op omdat ze anders een vertrouwensstemming in het parlement niet overleefd zou hebben. De president heeft intussen het ontslag aanvaard, de regering blijft nu in lopende zaken tot er een nieuw kabinet is gevormd.

Premier Diab zei in een televisietoespraak dat hij een stap terugzet om samen met het volk de strijd voor verandering te kunnen voeren. Hij haalde ook uit naar de "corrupte politieke klasse" die hij verantwoordelijk acht voor de catastrofe.

Nog voor het ontslag van premier Diab hadden al enkele ministers hun ontslag ingediend: na de minister van Informatie (Manal Abdel Samad) en de minister van Milieu (Damianos Kattar) kondigden vandaag ook de minister van Financiën, Ghazi Wazn en de minister van Justitie, Marie Claude Najm hun ontslag aan. De minister van Financiën voerde nog belangrijke onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een mogelijk financieel noodplan voor het land. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Meer dan 200 doden

Ondertussen is de dodentol na de explosie in Beiroet opgelopen tot boven de 200. Dat meldt de gouverneur van de stad Marwan Abboud. Er is ook sprake van 6.000 gewonden. Volgens de gouverneur zouden ook nog tientallen mensen vermist zijn. 

Verschillende inwoners van Beiroet hebben ook vandaag opgeroepen tot betogingen. Volgens hen is de zware explosie in Beiroet de schuld van de regering. De betogers noemen de regering nalatig en corrupt. Libanon verkeerde al geruime tijd in een economische en politieke crisis.

Of het ontslag van de regering genoeg zal zijn om de gemoederen in Libanon te bedaren is nog maar de vraag. De betogers eisen een volledige hervorming van het politieke systeem in Libanon. Vandaag is de macht verdeeld over verschillende bevolkingsgroepen, dat systeem kan leiden tot corruptie en daar willen veel Libanezen van af. 

Vorige protesten tegen de regering draaiden al uit op rellen.

Vorige protesten tegen de regering draaiden al uit op rellen. Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Football news:

= = Clubcarrière = = Loftus-cheek werd voor het eerst opgeroepen door West ham, Southampton en Aston Villa, Chelsea FC, Ruben Loftus-cheek. De 24-jarige Engelsman heeft volgens de Guardian geen hekel aan het huren van West ham en Aston Villa
Khimki wil Mirzov, Djordjevic en Grigalava (RB-Sport)
Barcelona zal begin volgende week een transfer voor desta uitgeven voor 20+5 miljoen euro
Nigmatullin over Mandzukic ' s overplaatsing naar Loko: als het 5 jaar geleden was gebeurd, had ik het goed behandeld. Ze komen vaak naar ons toe om te eindigen met
Petr Cech op Mendy: een veelzijdige Keeper. De concurrentie zou moeten toenemen bij Chelsea
Bayern München tegen care Cuisance. De middenvelder beweerde dat Leeds en Marseille
Lyon kan een pakket kopen van Milaan als ze Rennes-Adelaide verkopen aan Rennes